· · Коментари: 0
психологија

Наука каже да ћемо ове четири ствари НАСЛЕДИТИ од МАЈКЕ

Знамо да мама директно утичу на многе ствари – од наше интелигенције до понашања у романичном односу.

1598859981_Depositphotos_4839383_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Иако је генетика несумњиво сложена ствар, истраживања су показала да наслеђујемо неке специфичне особине и квалитете од маме. Стога без обзира личи ли ваше дете на вас или супруга, наука каже да је већа могућност да ове четири ствари наследите од маме:

Прочитајте још: ОКРУГЛИ, ОВАЛНИ ИЛИ БАДЕМ: Који ОБЛИК НОКТИЈУ ви бирате?

1. Интелигенција

Фото: Пиxабаy

Дете ће вероватно наследити интелигенцију од маме, а не тате. Велико истраживање Универзитета у Гласгову у којем је прегледано више од 12.000 младих људи у доби од 14 до 22 године утврдило је који фактори утичу на интелигенцију, укључујући социо-економски статус и образовање. И највећи утицај имала је њихова мама. Заправо, њихов коефицијент интелигенције варирао је само у просеку 15 бодова у односу на маме.

2. Обрасци и навике спавања

Ако дете има проблема са спавањем, можда је на своју маму. Истраживање објављено у часопису „Слееп Медицине“ прошле године упућују да маме преносе своје навике спавања на децу и да деца чије маме имају проблем с несаницом иду касније на спавање и мање се одмарају. Занимљиво да научници нису нашли исту повезаност с очевима.

Прочитајте још: Савети за МАМЕ: Овако ћете вратити самопоуздање после ПОРОЂАЈА

Фото: Пиxабаy

3. Брзина старења

Иако ово није важно када гледате своју малу децу. Можда ћете почети размишљати о својој мами и начину на који старите. Изгледа да гени наше маме утичу на то. Научници с Института Маx Планк открили су ДНК из митохондрија који наслеђујемо искључиво од маме, а може деломично контролирати старење. Истраживање је било обављено на мишевима, а не на људима те су потврдили да су потребна даљња истраживања.

4. Пролазак кроз менопаузу

Иако ни то није битно вашој малој деци, важно је за вас, а биће важно и вашим кћеркама кад постану жене. Изгледа да доб у којој ћете пролазити кроз менопаузу може бити наследна од ваше маме. Истраживање из 2011. године британског Института за истраживање рака на преко 2 000 жена открило је да се и ранија и каснија менопауза (пре 45 године и после 55 године) наслеђује од породице.

Прочитајте још: Ако жена жели да буде СРЕЋНА мора имати најмање ДВЕ ТРАЧ ПАРТИЈЕ НЕДЕЉНО!

Откривено је да жене чије су маме и сестре рано или касно прошле кроз менопаузу имају шест пута већу шансу да буде исто и код њих. Међутим, истраживачки тим је нагласио да није битна само генетика, јер и стил живота такођер може играти велику улогу. На пример, жене које пуше обично пролазе кроз менопаузу две године раније.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.