Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ЗДРАВЉЕ

Ове намирнице спречавају појаву каријеса

Осим свакодневног прања и употребе конца за здравље зуба је битно и које намирнице уносимо, јер неке спречавају појаву каријеса

1614367340_teeth-1560353_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

За здравље зуба осим свакодневне употребе конца и њиховог обавезног прања двапут дневно, треба водити рачуна и о намирницама које уносимо у организам, упозорио је аустралијски стоматолог Стивен Лин.

Прочитајте још: Трикови за сигурне резултате: Храните се здраво и јефтино

деспоситос

Према његовом искуству, бројни пацијенти који редовно перу зубе и користе конац чешће заврше на зубарској столици с каријесом од оних који не воде тако пажљиво бригу о хигијени зуба. Тврди да то зависи од намирница које једемо. Зуби су витални, живи органи и захтевају правилну исхрану како би се регенерисал. Без правилне исхране они ће се борити да остану цели и неоштећени, каже Лин.

Ако конзумирате пуно витамина и минерала зуби ће се регенерисати природним путем и биће чврсти и здрави, али ако нутријенти изостану, бактерије и киселине из усне шупљине спречиће тај природни процес и утицати на брже пропадање зуба. Не узрокује каријесе само конзумација шећера, већ недостатак нутријената који јачају зуб. Лоша исхрана нажалост преовладава у модерној западњачкој исхрани, казао је.

Да би зуби били здрави, у организам треба уносити пуно витамина топљивих у масноћи, а то су витамини А, Д, К2 и Е.

Витамин А наћи ћете у:
- јунећој јетри
- риби
- млеку
- јајима

Витамин Д наћи ћете у:
- масним рибама
- печуркама
- пуномасним млечним производима 

Витамин К2 наћи ћете у:
- меканим сиревима
- јајима
- маслацу 
- јетри

Витамин Е наћи ћете у:
- спанаћу
- броколију
- орасима.

За здраве зубе препоручује и конзумирање чврстих намирница јер оне утичу на мишиће вилице.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas