Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МОЈА БАШТА

Ове биљке нипошто немојте садити поред МЛАДОГ ЛУКА у башти ако желите да вам успе

Удруженом садњом биљака на органски начин можете да одгајите здраве биљке и да их потпуно природно заштитите од штеточина.

1616486323_Capture.JPG
Фото: Yоутубе Принтсцреен/Wорлд Адвентурер
Oglas

Црни и бели лук су веома добри другови са биљкама које имају природну способност да спрече нападе буба. Попут парадајза који је одличан сапутник шаргарепи, постоје и неке друге биљке које би због њихових особина требало садити једну поред друге.

Породица купусњача

Лук је најбољи пријатељ биљкама из породице купуса, као што су: броколи, кељ, прокељ и купус. И то пре свега зато што лук природно одбија штеточине као што црви који често нападају ове врсте поврћа. Црни лук природно одбија лисне ваши и зечеве, што значи да га треба садити поред парадајза, зелене салате, јагода и паприке. Лук и бели лук су посебно корисни као репелент против купуса, брокуле, кеља, кеља, колераба, прокулица и других чланова породице купуса.

Прадајз и остале биљке

Лук и бели лук су компатибилни са вец́ином сорти парадајза. Бели лук посебно одбија гриње које обично напда биљке парадајза. Лук, бели лук и друге биљке из породице лука такође добро подносе целер и шаргарепу јер одбијају инсекте који воле да оштећују ово поврће. Међу обичним биљем, лук и бели лук иду заједно са камилицом, мирођијом и першуном, пише агромедиа. Остали сапутници за лук и бели лук су репа, паприка, спанац́, зелена салата и пашканат. Лук и бели лук такође одбијају инсекте од јагода и брескве.

Шта показују искуства?

Са друге стране постоје и биљке које нису тако добри суседи црном луку. И те врсте биљка би требало држати подаље због различитих материја које садрже и које могу контаминирати укус црног лука. Све врсте грашка и пасуља могу бити штетне за лук. Исто важи и за жалфију и шпарглу. Још неки лоши суседи црног лука су заправо друге врсте лука. Црном луку често предстваља проблем лукова мува, који уколико су близу лако може путовати од биљке до биљке.

Остале биљке из исте породице, као што су бели лук, порилук и црвени лук, такође могу бити честе мете лукове муве.

Зато избегавајте да их садите у близини једну поред друге, тако да ларве овог инсекта не могу тако брзо да путују.

Зашто је удружена садња добра?

Удружена садња биљака није научно потврђена, али органски произвођачи се заклињу да функционише. Сматрају да природа сама комбинује различите биљке, инсекте, животиње и друге организме и ставља их у уравнотежене екосистеме који се могу одржати на дужи рок.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas