Прескочите рерну, ово поврће пружа више хранљивих материја, антиоксиданата и здравствених предности када се једе сирово.
Поред уштеде времена у кухињи, једење сировог поврћа може пружити још веће користи за физичко и ментално здравље од његових куваних верзија. Регистрована дијететичарка Марија Луси указује на студију из 2018. године која показује да је унос сировог воћа и поврћа снажније повезан са смањеним симптомима депресије и већим задовољством животом него код куваних верзија.
Паприке
Паприке су један од најбогатијих извора витамина Ц, моћног антиоксиданса неопходног за имунолошку функцију, производњу колагена, активацију хормона и метаболизам протеина. Иако је недостатак витамина Ц данас редак, може се јавити - посебно код људи са ниским уносом воћа и поврћа. Поред ограниченог уноса, студије показују да се, пошто је витамин Ц растворљив у води и осетљив на топлоту, лако разграђује током кувања, посебно на високим температурама или током дужег периода. Само 1/2 шоље сирове црвене паприке обезбеђује више од 100% препорученог дневног уноса витамина Ц.
Броколи
Као и паприке, броколи је добар извор витамина Ц, али то није једини разлог да га једете сировог. Броколи садржи ензим мирозиназу, који игра кључну улогу у претварању глукозинолата у сулфорафан. Мирозиназа је осетљива на топлоту и разграђује се током кувања или кувања на пари током дужег периода. Конзумирање сировог броколија чува више овог ензима, омогућавајући вашем телу да максимизира производњу сулфорафана.
Бели лук
Иако се често сматра зачином или биљком, бели лук је поврће – и то поврће са снажним здравственим предностима када се једе сиров. Његов карактеристичан мирис и укус потичу од сумпорних једињења, посебно алицина, који се формира када се бели лук згњечи или сецка. Алицин је повезан са благотворним дејством белог лука на здравље срца и противупалним дејством, али је веома осетљив на топлоту. Загревање белог лука изнад 60 степени Целзијуса може смањити садржај алицина у њему и самим тим његове здравствене ефекте.
Шаргарепа
Хрскава, слатка и практична, шаргарепа је основна намирница у сировом поврћу, и то са добрим разлогом. Задржава више својих природних влакана када се једе сирова, што може подржати здраву пробаву и помоћи у регулисању нивоа шећера у крви и холестерола. Међутим, такође је богата бета-каротеном, једињењем које ваше тело претвара у витамин А и које постаје биодоступније када се шаргарепа скува. Да бисте добили најбоље од оба, једите комбинацију сирове и куване шаргарепе. Ако кувате шаргарепу, размислите о коришћењу преостале воде у супама или сосовима како бисте повратили изгубљене хранљиве материје, пише Реал Симпле.