Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово поврће је здравије сирово него кувано: Ево шта саветују нутриционисти

Прескочите рерну, ово поврће пружа више хранљивих материја, антиоксиданата и здравствених предности када се једе сирово.

1751540938_shutterstock_1115120045.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Поред уштеде времена у кухињи, једење сировог поврћа може пружити још веће користи за физичко и ментално здравље од његових куваних верзија. Регистрована дијететичарка Марија Луси указује на студију из 2018. године која показује да је унос сировог воћа и поврћа снажније повезан са смањеним симптомима депресије и већим задовољством животом него код куваних верзија. 

Паприке

Паприке су један од најбогатијих извора витамина Ц, моћног антиоксиданса неопходног за имунолошку функцију, производњу колагена, активацију хормона и метаболизам протеина. Иако је недостатак витамина Ц данас редак, може се јавити - посебно код људи са ниским уносом воћа и поврћа. Поред ограниченог уноса, студије показују да се, пошто је витамин Ц растворљив у води и осетљив на топлоту, лако разграђује током кувања, посебно на високим температурама или током дужег периода. Само 1/2 шоље сирове црвене паприке обезбеђује више од 100% препорученог дневног уноса витамина Ц. 

Броколи

Као и паприке, броколи је добар извор витамина Ц, али то није једини разлог да га једете сировог. Броколи садржи ензим мирозиназу, који игра кључну улогу у претварању глукозинолата у сулфорафан. Мирозиназа је осетљива на топлоту и разграђује се током кувања или кувања на пари током дужег периода. Конзумирање сировог броколија чува више овог ензима, омогућавајући вашем телу да максимизира производњу сулфорафана.

Бели лук

Иако се често сматра зачином или биљком, бели лук је поврће – и то поврће са снажним здравственим предностима када се једе сиров. Његов карактеристичан мирис и укус потичу од сумпорних једињења, посебно алицина, који се формира када се бели лук згњечи или сецка. Алицин је повезан са благотворним дејством белог лука на здравље срца и противупалним дејством, али је веома осетљив на топлоту. Загревање белог лука изнад 60 степени Целзијуса може смањити садржај алицина у њему и самим тим његове здравствене ефекте.

Шаргарепа

Хрскава, слатка и практична, шаргарепа је основна намирница у сировом поврћу, и то са добрим разлогом. Задржава више својих природних влакана када се једе сирова, што може подржати здраву пробаву и помоћи у регулисању нивоа шећера у крви и холестерола. Међутим, такође је богата бета-каротеном, једињењем које ваше тело претвара у витамин А и које постаје биодоступније када се шаргарепа скува. Да бисте добили најбоље од оба, једите комбинацију сирове и куване шаргарепе. Ако кувате шаргарепу, размислите о коришћењу преостале воде у супама или сосовима како бисте повратили изгубљене хранљиве материје, пише Реал Симпле.

 


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas