Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПАРФЕМИ

Није ствар само у ЈАЧИНИ мириса: Знате ли шта значе ознаке ЕДП и ЕДТ на парфемима?

На бочицама постоје скраћенице ЕДП и ЕДТ, али многи не знају чему оне заправо служе.

1630573687_perfume-2445617_1920.jpg
фото: Пиксабеј
Oglas

Већина зна да је главна разлика између парфемске (еau de parfum) и тоалетне воде (еau de toilette) у јачини мириса. Међутим, мирис није једина ствар која разликује ова два термина.

Поред јачине мириса, парфемска и тоалетна вода се разликују и по саставу, трајању мириса, цени, као и намени.

Прочитајте још: НЕВЕРОВАТНА прича о најпознатијем парфему! Знате ли како је настао Шанел и зашто је одабран баш број 5?

Разлика у саставу

Основа сваког парфема су парфемска уља, која парфему заправо дају мирис. С обзиром на то да због јачине мириса не би била пријатна, уља се разблажују алкохолом и водом, или само алкохолом, због чега добијамо разлику између парфема и тоалетне воде.

Парфем, односно "еau de parfum" (ЕДП) – садржи између 15 и 20 посто парфемског уља, и разблажен је само са алкохолом, док је тоалетна вода, "еau de toilette" (ЕДТ) разблажена са алкохолом и водом, а садржи између 5 и 15 посто парфемског уља.

фото: Пиксабеј

Разлика у трајању мириса

Тоалетна вода и парфем се разликују и по трајању мириса. Код тоалетне воде (ЕДТ) мирис би требало да траје између 3 и 4 сата, док је код парфема у питању нешто дуже време, између 5 и 6 сати.

Ипак, време током којег ће се мирис задржати на вашој кожи зависи и од многих других фактора.

Иако наука подржава теорију да мириси са више алкохола и воде трају краће јер алкохол и вода испаравају брже, треба имати на уму да то није увек случај.

Разлика у намени ЕДТ и ЕДП

Тоалетна вода је намењена за свакодневну употребу, посао или састанке, баш због тога што је мирис разблажен. Она се користи у тренуцима када желите да миришете лепо за себе, односно када не желите да остављате мирисни траг за собом. 

С друге стране, парфем је намењен за ноћне изласке или разне друге прилике када вам је циљ да будете примећени.

фото: Пиксабеј

Разлика у цени

Парфемска вода (ЕДП) је по правилу скупља од тоалетне воде (ЕДТ), управо због састава.

Међутим, треба имати на уму да већа цена не мора да значи да је неки производ бољи од другог, јер  у пракси не постоји одговор да ли је боља тоалетна или парфемска вода.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas