· · Коментари: 2
ПРЕДВИЂАЊЕ

"Породице неће постојати, љубав ће бити поражена, а рађање ће бити контролисано КИСЕОНИКОМ": Шта чека свет?!

Олдус Хаксли је (пред)видео будућност у којој нема породице, ни љубави. Можда је један од одговора у чињеници да је његов рођени брат Џулијан био признати хуманиста и – виђени заговорник еугенике, а деда – Дарвинов „булдог“

GettyImages-DEAPictureLibrary_EvolutionOfMan-122223741.jpg
Фото: архива Новости

"Врли нови свет“ Олдуса Хакслија објављен је 1932. године. Визија будућности није деловала оптимистично, јер није пријатна идеја да ће свет бити уређен тако да децу не рађају мајке, већ се одгајају у канистрима, да породица не постоји, да сви су под дејством посебне врсте дроге, да љубав је поражена категорија и да се подстиче идеја да треба имати што више сексуалних партнера, за које се не треба емотивно везивати.

Прочитајте још: Добро погледајте ову ДУГМАД и ако их на нечијим рукама ВИДИТЕ, знаћете ко је тај ЧОВЕК

Деда је био агностик
Фото: Архива Новости

Све, чини се, иде ка томе, осим што је аутор „превидео“ истополне бракове. Такође, постоји јасна подела људи по „категоријама“, односно – наменски су узгојени они који ће бити на челним позицијама, баш као – обични „шрафови“, којима је у ембрионалном развоју укинут кисеоника да не буду превише паметни и физички јаки и привлачни. Тако ће бити задовољни својим животом „на траци“, и нема разлога за побуну.

Кисеоник ће се укидати онима који ће бити "обични" радници.

Хаксли је некако „видео“ ствари, пишући антиутопијски роман. Рекло би се да је ипак могао да наслути куда идемо, јер је имао информације „из прве руке“ - из сопствене породице.

Перјаница еугенике

Олдусов деда, британски зоолог Томас Хенри Хаксли (1825–1895) био је познат и као „Дарвинов булдог“, зато што је здушно заступао теорију еволуције. Истакнути неверник, користио је термин „агностик“.

Отац, биолог сер Џулијан Солер Хаклси (1887-1975) био је први генерални директор УНЕСКО, секретар британског Зоолошког друштва и заклети заговорник Дарвинове идеје природне селекције. Био је истакнути члан Британског друштва за еугенику.

Џулијан, отац еугенике
Фото: Архива Новости

Био је један од многих интелектуалаца тог доба који су веровали да је најнижа класа у друштву генетски инфериорна. Године 1941. је написао:

Најнижи слојеви се најбрже размножавају.

„Најнижи слојеви, наводно мање добро обдарени, репродукују се релативно брзо. Стога их треба научити методама контроле рађања; не смеју да имају превише лак приступ помоћи или болничком лечењу… Не би требало превише олакшати производњу и преживљавање деце; дуга незапосленост требало би да буде основа за стерилизацију“…

Џулијан је био трансхуманиста

Године 1957. његов син Џулијан Хаксли је сковао термин „трансхуманизам“ за став да би људи требало да се побољшају кроз науку и технологију, не одступајући од идеје да би томе допринело и пробирање“ становништва, односно - еугеника.

Олдус је био пророк
Фото: Архива Новости

Колико су ови ставови утицали на познатијег брата, Олдуса (1894-1963)? Он је био енглески писац и филозоф, дипломирао на Оксфорду. Живео је у Лос Анђелесу и седам пута је био номинован за Нобелову награду за књижевност. Од самог почетка се посветио критици друштва, па су први романи били сатире.

У писму Орвелу је тачно описао будућност.

Џорџу Орвелу је 21. октобра 1949. послао писмо у којем му је честитао на изласку романа „1984“ и у њему  предвидео: „У следећој генерацији верујем да ће светски лидери открити да су кондиционирање и наркохидноза новорођенчади ефикаснији као инструменти власти него клубови и затвори, и да пожуда за влашћу може бити пдједнако у потпуности задовољена ако се људи науче да воле своју сервилност тако што их шибају и ударају док не постану послушни.“

Прочитајте још: Руски научник тврди да ванземаљци постоје, а он зна где и како нас контролишу

Његова забринутост због будућности какву би развијени свет могао себи да направи била је велика, па је у списима и разговорима дао нека упозорења. У телевизијском интервјуу из 1958. године Хаксли је изнео неколико забринутости: тешкоће и опасности од светске пренасељености; тенденција ка изразито хијерархијској друштвеној организацији; пресудни значај процене употребе технологије у масовним друштвима; тенденција промовисања савремених политичара у наивној јавности као добро пласираних производа.

У легендарном интервјуу 1958. године је потпуно предвидео како ће изгледати свет кроз пола века.


Очигледно, био је добро упућен и више него интелигентан да процени како ће се ствари одвијати. Без обзира на разилажења у ставовима, посмртно слово Олдусу је децембра 1963. године изговорио старији брат Џулијан.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.