· · Коментари: 0

СРАМНА ЛИСТА! Троје Срба добило "награду" јер су својим страдањем "учинили услугу човечанству"

Награда за људе који се због сопствене грешке, почињене на очигледно глуп начин, лише могућности да остављају потомство, било да су се лишили живота или остали инвалиди.

1634042996_Untitled5.png
Фото: Принтскрин/Инстаграм/ alexgastonart

Дарвинова награда је "признање" названо по научнику Чарлсу Дарвину, а на њиховом званичном сајту се наводи да награду добијају они који „учине услугу човечанству, својеручно се уклањајући из људског генетског простора“. 

Прочитајте још: Шумадинац који је оженио Албанку открива како се бира МЛАДА: "Оде се узме се, није да се изабере, већ..."

На тај начин, награда одаје признање онима који дају допринос продужењу људске врсте уклањајући се из људског генетског простора на узвишено идиотски начин.“

Три Србина су се нашла на листи Дарвинове награде, која је изазвала велику контроверзу

Подсмех за жртве

Скандалозна награда је успостављена 1985. године и додељује се путем мејла или група за расправу.

Венди Норткат, која је написала књигу о овој бизарној награди, истакла је пет предуслова за улазак у избор за Дарвинову награду: 

  • Немогућност размножавања. Кандидати морају бити мртви или стерилни.
  • Изузетност. Начин повреде или смрти мора бити изведен на изузетно глуп начин.
  • Самоповређивање. Кандидати морају бити сами криви за своју смрт или повреду.
  • Зрелост. Кандидати морају бити довољно зрели да могу сами да доносе здраворазумне процене.
  • Истинитост. Догађаји морају бити потврђени.

На листи се нашло и троје српских држављана, којима је додељена ова "награда". У опису прича су коришћени подсмешљиви наслови, што је посебно непримерено јер се ради о трагичним судбинама људи, коју су на сајту представили у забавном маниру.

Случај из Зоолошког врта (19. 8. 2007.)

Бранко Јовановић (23) је после одласка на фестивал пива некако упао у кавез медведа у београдском ЗОО врту. Његово раскомадано и наго тело је нађено у кавезу поред гомиле празних лименки од пива. Тибетански медведи Маша и Миша су реаговали и када су чувари покушали да извуку тело младића. Медведи су га одвукли у преградни део у који се животиње обично смештају када им хранитељи уносе оброке.

Обдукција је потврдила да је Бранко био у алкохолисаном стању у тренутку када је пао међу дивље животиње.

Преурањена експлозија (27.12.2008.)

Страхиња Рашета из Кленка код Шапца је имао 22 године и хрватска полиција га је тражила због убиства и због пљачке централне поште.

Уз помоћ пријатеља који му је позајмио 15.000, Страхиња је побегао у Србију. Пошто је схватио да не може да заради или украде новац који би вратио пријатељу, Рашета је је решио да ситуацију реши другачије – да га убије. Ушуњао се под џип пријатеља да би подметнуо експлозив, али мотор је још био врео, а топлота је активирала експлозив док је Рашета још био испод возила. Умро је у болници у Београду.

Лажни цунами (26.12.2004.)

Данило (36) седео је у свом дому у Нишу, када је на вестима чуо да стиже цунами (у ствари, радило се о цунамију који је погодио земље око Индијског океана) и да грађани морају хитно да се евакуишу. Скочио је са другог спрата здраде и задобио тешке телесне повреде (сломио је обе ноге и повредио кичму).

Док се касније опорављао од цунами повреда, претио је локалној телевизији ТВ5 да ће је тужити јер су у етар пустили упозорење „цунами стиже“ и „моментално се евакуишите“. Портпарол телевизије је рекао да је Данило вероватно погрешно схватио речи репортера.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.