Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПАЛЕО ДИЈЕТА: Начин исхране који су користили наши преци и који вековима топи сувишне килограме

Погледајте јеловник за палео дијету

1698142579_Foto-Shutterstock-paleo-dijeta.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Палео дијета је резултат истраживања професора Лорена Кордејна, а сама дијета се заснива на проучавању могуће исхране наших предака из периода палеолита.

Иако су прве асоцијације на ову дијету велике количине меса то ипак не значи да треба да једемо сирово месо и корење.

- Избегавање житарица, шећера и разноразних прерађевина може да учини чуда каже - Кордејн. 

Концепт Палео дијете се темељи на томе да су људи еволуирали милионима година пре неолитског периода, када се исхрана због пољопривреде значајно променила. Аутор дијете тврди да житарице нису биле део праисторијске људске исхране, те да су уведене у јеловник тек у време агрокултурне револуције пре 10.000 година.

У протеклих 200 година индустријска револуција још је значајније променила нашу исхрану, а штетност вештачких адитива који продужују рок трајања производа као и других додатака не доводи се у питање. Све ове промене значајно штете нашем здрављу и главни су кривац за болести модерне цивилизације, укључујући гојазност, дијабетес, срчана обољења и рак. Основне поставке Палео дијете кажу да би требало да једемо онако како смо се то чинили десетинама хиљада година раније, пре појаве пољопривреде и далеко пре индустријализације. Споменимо и то да је Палео дијета прилично популарна код бројних светских звезда и међу џет-сетом.

Палео дијета – основе

У књизи "Тхе Палео Диет" изнете су тврдње да је људска генетика најбоље прилагођена исхрани наших предака пре пољопривредне револуције. Као таква, Палео дијета базира се на исхрани која је била доступна људима у то време. Многе намирнице су забрањене. Укратко, то значи избегавање сухомеснатих производа, затим шећера, соли, производа од житарица (хлеб, кукуруз, пшеница, пиринач, тестенине…), махунарки, млечних производа, квасца, кафе и алкохола. Кромпир, соја и кукуруз су посебно забрањени због тога што су данас генетски и нутриционистички модификовани.

Иако су у овој дијети елиминисане житарице и прерађени угљени хидрати, ова дијета је мање ограничавајућа од сличних дијета, као што је на пример Аткинсонова дијета, Кетогена дијета или ЛЦХФ дијета јер су у њој већина воћа и поврћа дозвољена у неограниченим количинама.

Месо (укључујући и морске плодове) и јаја су можда најважније компоненте Палео дијете. Сво поврће је дозвољено осим пасуља, махунарки и кромпира. Печурке су дозвољене.

Воће, орашасто воће и семенке (све осим кикирикија) може се конзумирати. Мед и сушено воће дозвољени су само у малим количинама. Дозвољена су само нека уља - маслиново, ланено и уље каноле. Препоручује се узимање рибљег уље у капсулама. Од пића - дозвољени су вода и чај, али и свеже цеђени незаслађени сокови у малим количинама.

Препорука је јести само квалитетну храну, одстранити све што је прерађено или стиже у кутији. Непрерађена, природна храна у виду кртог меса, коштица и семенки, воћа и поврћа, без скроба, шећера, млечних производа и махунарки је Палео избор. Ту су и неке обавезне промене: замена уља, смањивање засићених масти и узимање простих шећера и соли. То могу сви да приуште, а и продавнице су добро опремљене овим намирницама.

Палео дијета – дозвољене намирнице

Јаја, све врсте меса, укључујући и морске плодове, поврће и то првенствено парадајз, паприка, лук, краставац, тиквице, патлиџан, блитва, купус, шаргарепа, печурке, воће, без изузетака, око 150 г меда и сувог воћа недељно, маслиново уље, од напитака: вода, чај, а повремено и незаслађени сок.

Палео дијета – забрањене намирнице

Шећер, житарице, кромпир, млечни производи, прерађено месо (саламе, виршле, паштете), чоколада, производи од кукурузног и сојиног брашна, мајонез, со, квасац, сирће (препоручује се коришћење лимуновог сока за салате).

Пример једнодневног јеловника

Доручак: Омлет са спанаћем и печуркама,

Ужина: Шака бобичастог воћа,

Ручак: Пастрмка на жару, велика мешана салата са преливом од лимуновог сока и маслиновог уља,

Ужина: Сирова шаргарепа и јабука,

Вечера: Пилетина на жару, кувани броколи, салата од парадајза,

Дезерт: Пржени ораси и јабука.

Идеје како можете да се храните док држите Палео дијету.

Палео дијета – аргументи за њено спровођење

- Повећан унос протеина смањује апетит и убрзава метаболизам, високо протеинска исхрана одржава мишићну масу

- Наглашава се важност воћа и поврћа

- Организам има довољно есенцијалних масних киселина

- Исхрана ће одговарати особама које су склоне повишеном шећеру у крви

- Побољшаће здравствено стање и смањити ризик од многих болести као што су дијабетес, срчане болести и рак

- Ствара алкално оптерећење на бубрезима, што спречава губитак калцијума и чува коштано ткиво, а то пак може да смањи ризик оболевања од остеопорозе

- Нема бројања калорија и мерења оброка.

Закључак

Ако се особа заиста придржава Палео дијете, ово може бити веома ефикасан начин губљења килограма. Ипак, придржавати се ове дијете неће бити лако, посебно у почетку, када се треба одвикнути од свих намирница које су већини нас веома укусне. Због тога се код неких могу јавити симптоми у виду умора, главобоље и потребе за одређеном храном. Ови проблеми нестају након неколико недеља и од тог тренутка Палео дијета је већини особа веома лака, јер се у суштини ради о исхрани код које нема гладовања.

Упркос опасностима од аргумената за њено не спровођење, оваква исхрана здравија је од нпр. Аткинсонове дијете која искључује воће. Не треба заборавити да је најбоље хранити се уравнотежено, уносити све групе намирница, али у малим количинама и у правилној комбинацији.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas