Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈБОЉЕ ДИЈЕТЕ ЗА ЖЕНЕ СТАРИЈЕ ОД 50 ГОДИНА: Могу вам помоћи да смршате без обзира на успорен метаболизам

Ове четири дијете вам могу помоћи да се отарасите сувишних килограма после 50. године

1713349326_Foto-Shutterstock-dijeta-za-zene.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Менопауза је комплексна фаза сваке жене, у којој њен организам и тело доживљавају промене. Свакој жени најтеже пада гомилање масних наслага и све теже скидање килограма. Ипак, има наде - ово су 2 најбоље дијете за жене од 50+.

Женама је са годинама све теже да одрже тежину, а то је важно за њихово здравље. Али није немогуће. Права дијета може бити изазов, поготово зато што постоји толико много доступних опција, али нису све добре за жене у посебној животној фази - менопаузи. Две дијете су идеалне за жене старије од 50 година - ефикасне за губљење тежине, а оптималне за да тело добије све што му је потребно. Дијете су засноване на храни богатој хранљивим материјама и антиоксидансима, на уравнотеженим оброцима и променама начина живота. Тако ћете водити рачуна о свом здрављу, смршати и побољшати квалитет живота.

Медитеранска дијета

Међу најбољим дијетама за жене старије од 50 година јесте медитеранска дијета. Овај план исхране заснива се на једењу интегралних намирница као што су воће, поврће, интегралне житарице, ораси, семенке, пасуљ и маслиново уље. Ове намирнице су пуне витамина, минерала и антиоксиданата, који су добри за борбу против ефеката старења, попут упале. Ова дијета је такође одлична за срце јер укључује пуно здравих масти и омега-3 из маслиновог уља и рибе. Ове масти могу помоћи у смањењу ризика од срчаних болести.

ДАСХ дијета

ДАСХ дијета, која је скраћеница за Дијетални приступ заустављању хипертензије, одличан је избор за жене у годинама које желе да изгубе тежину. Нагласак је на интегралној храни и уравнотеженој исхрани. Као и медитеранска дијета, ова дијета подстиче конзумирање воћа, поврћа, интегралних житарица, немасних протеина и нискомасних млечних производа. Ове намирнице имају мало калорија и много есенцијалних хранљивих материја, пише портал ЕатТхис.

Која је разлика између ове две дијете?

ДАСХ дијета је строжа када је реч о смањењу црвеног меса, соли и слаткиша. Она се више фокусира на немасне протеине и ограничава додане шећере. Осим тога, помаже у контроли порција дајући јасне сугестије о томе колико од сваке групе хране треба јести свакога дана. Важно је фокусирати се на хранљиве материје без уноса превише калорија. 

Које промене се јављају код жена старијих од 50 година 

Након 50. године жене пролазе кроз важну транзицију - менопаузу. Тако долази до промена које могу утицати на метаболизам, тежину, здравље срца и костију. Смањење нивоа естрогена такође има вишеструке ефекте на тело. Међу њима је и промена састава масног ткива и расподела масти, па отуда и потешкоће у одржавању тежине.

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas