Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Покушајте да поправите РАСПОЛОЖЕЊЕ ХРАНОМ: Захваљујући свом саставу, ових пет намирница могу вам помоћи кад се осећате безвољно и тужно

Укусне су и могу вам поправити расположење

1687514632_profimedia-0222806831.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Без обзира на то садрже ли хемикалије које смањују стрес или оне које подстичу ослобађање хормона среће и задовољства, ова храна може вам значајно помоћи у тренуцима када нисте најбоље расположени.

Какао

Уколико не можете да одолите чоколади, имамо добре вести за вас — њен кључни састојак може вам поправити дан!

Какао, наиме, садржи фенетиламин, састојак ублажава симптоме депресије и смањује стрес, а мозак га природно ствар кад смо заљубљени! Овај алкалоид подстиче отпуштање ендорфина, који је заслужан за добро расположење.

Спанаћ

Ова права природна бомба гвожђа и обиља других хранљивих материја садржи и фолну киселину, витамин из групе Б који има улогу у лучењу допамина, хемикалије која делује и као неуротрансмитер и као хормон, а позната је још као "хормон задовољства". Поред њега, у спанаћу се налази и већ поменути триптофан, па заједно значајно побољшавају расположење.

Семенке бундеве

Ово семе врло је богато магнезијумом и цинком и брло је корисно за здравље, а интересантно је то што има најмање два састојка која чине чуда за расположење. Први је неуротрансмитер глутамат, који је кључан за смањење стреса, анксиозности и раздражљивости, а други триптофан, есенцијална аминокиселина, која помаже лучење серотонина, тј. "хормона среће".

Бадеми

Овај плод веома је богат витамином Б, који помаже стварање антистресних хормона, а садржи и доста магнезијума и цинка. Мало је познато да и цинк може да помогне у поправљању распложења јер има важну улогу у регулисању "комуникације" ћелија у мозгу и одговора нашег тела на стресне ситуације. Забележено је да људи који имају мањак цинка имају већи ризик за развој депресије, потешкоће у учењу, лошију меморију и агресију.

Чоколада

Она је евергреен у групи намирница које нас чине сретнима јер помаже баш увек – код љубавних јада, стреса или једноставно након напорног дана, на софи пред телевизором. Стручњаци сматрају како она утиче на подизање расположења. Поред тога, дословце садржи серотонин, хормон доброг расположења.

Но опрез – превише чоколаде није добро за зубе и здравље. Узмете ли повремено један комадић с високим процентом какаа, то је сасвим у реду и такођер добро за срце, циркулацију и крвне судове.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas