Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стручњаци објаснили због чега није препоручљиво ДРЖАТИ ДИЈЕТЕ ПРЕ ЛЕТОВАЊА: Ове ствари морате имати на уму

Ако сте се одучили за ригорозну дијету пре летовања, размислите још једном

1690901746_shutterstock_1054375334.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ако сте некад покушали да пред море држите дијету знате да је тај процес мршављења био много тежи него што сте мислили да ће бити.

Ипак, оно што треба да знате јесте то да нисте једини. Решавање вишка килограма на брзину често не делује упркос томе што се придржавате ригорозне исхане са ниским уносом калорија.

Зашто је то тако?

Научници су проучили овај феномен и њихова истаживања су показала да краткорочне дијете - без обзира какве су - имају тенденцију да се не функционишу, а чак и ако функционишу, килограми се веома брзо врате. 

- Хормонална и неуронска контрола губитка тежине је невероватно компликована, због чега губитак тежине може бити тако лак у теорији, а опет тако тежак у пракси - објашњава др Елизабетх Ловден, ендокринолог у Центру за метаболичко здравље и хируршко мршављење Нортхвестерн Медицине у болници Делнор.

Она је објаснила зашто је то тако.

- Наш мозак је невероватно софистициран када је у питању управљање нашом енергетском равнотежом, а повец́ање телесне тежине обично је неприлагођен одговор - објашњава она.

Ваше тело не жели да изгуби тежину

Ово је делимично због тежине "задате тачке" и "тачке таложења". Имамо генетску предиспозицију да будемо одређена тежина - задата тачка - али постоји мало простора за померање када је у питању начин на који наше окружење реагује са нашим генетским предиспозицијама - каже Дана Ханес, виши дијететичар у медицинском центру Роналд Реаган УЦЛА. 

Ова померање је наша "тачка насељавања" и на њу могу утицати ствари као што су храна коју једемо и наше навике у вежбању.

Размишљајте о томе као о термостату који је подешен на 70 степени у сваком тренутку, објашњава Ловден.

- Можете да промените термостат на 65 степени, али ц́е се на крају тај програм покренути што ц́е поново повец́ати температуру. Зато можда и није тако тешко изгубити неколико килограма, али изгубите превише и активирате термостат. Када сте испод тежине са којом ваше тело највише одговара, бориц́ете се са својим хормонима да бисте је одржали- каже Ловден.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas