Oglas
· · Komentari: 0

Stručnjaci objasnili zbog čega nije preporučljivo DRŽATI DIJETE PRE LETOVANJA: Ove stvari morate imati na umu

Ako ste se odučili za rigoroznu dijetu pre letovanja, razmislite još jednom

1690901746_shutterstock_1054375334.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ako ste nekad pokušali da pred more držite dijetu znate da je taj proces mršavljenja bio mnogo teži nego što ste mislili da će biti.

Ipak, ono što treba da znate jeste to da niste jedini. Rešavanje viška kilograma na brzinu često ne deluje uprkos tome što se pridržavate rigorozne ishane sa niskim unosom kalorija.

Zašto je to tako?

Naučnici su proučili ovaj fenomen i njihova istaživanja su pokazala da kratkoročne dijete - bez obzira kakve su - imaju tendenciju da se ne funkcionišu, a čak i ako funkcionišu, kilogrami se veoma brzo vrate. 

- Hormonalna i neuronska kontrola gubitka težine je neverovatno komplikovana, zbog čega gubitak težine može biti tako lak u teoriji, a opet tako težak u praksi - objašnjava dr Elizabeth Lovden, endokrinolog u Centru za metaboličko zdravlje i hirurško mršavljenje Northvestern Medicine u bolnici Delnor.

Ona je objasnila zašto je to tako.

- Naš mozak je neverovatno sofisticiran kada je u pitanju upravljanje našom energetskom ravnotežom, a povećanje telesne težine obično je neprilagođen odgovor - objašnjava ona.

Vaše telo ne želi da izgubi težinu

Ovo je delimično zbog težine "zadate tačke" i "tačke taloženja". Imamo genetsku predispoziciju da budemo određena težina - zadata tačka - ali postoji malo prostora za pomeranje kada je u pitanju način na koji naše okruženje reaguje sa našim genetskim predispozicijama - kaže Dana Hanes, viši dijetetičar u medicinskom centru Ronald Reagan UCLA. 

Ova pomeranje je naša "tačka naseljavanja" i na nju mogu uticati stvari kao što su hrana koju jedemo i naše navike u vežbanju.

Razmišljajte o tome kao o termostatu koji je podešen na 70 stepeni u svakom trenutku, objašnjava Lovden.

- Možete da promenite termostat na 65 stepeni, ali će se na kraju taj program pokrenuti što će ponovo povećati temperaturu. Zato možda i nije tako teško izgubiti nekoliko kilograma, ali izgubite previše i aktivirate termostat. Kada ste ispod težine sa kojom vaše telo najviše odgovara, borićete se sa svojim hormonima da biste je održali- kaže Lovden.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas