Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
рецепт

Будите ГУРМАН и док ПОСТИТЕ: Сармице од зеља са орасима и вргањима (РЕЦЕПТ)

Сармице су савршеног укуса и једноставне за припрему. Нема ко их не воли!

1647247813_sarma-g581adc3cf_1280.jpg
Oglas

Како се приближава лепше време и пролази сезона сарме од киселог купуса, долази нам време укусних сармица од свежег поврћа и још укуснијих сармица од блитве или зеља.

Када нам треба несто лагано а хранљиво, када постимо или само желимо да дочекамо пролеце, савршен оброк су сармице од зеља, које обилују витаминима. На гастрономској мапи, ово јело је заступљено највише у централној Србији, где се традиционално припрема током поста.

Прочитајте још: Идеалан предлог за ручак: Посни ЂУВЕЧ на другачији начин (ВИДЕО)

Састојци:

  • 200-300 г гљива (100г шампињоина, 100г буковаче, сушени вргањи )
  • 150 г млевених ораха
  • шоља пиринча
  • 30-так листова зеља
  • 1 црни лук
  • 1 шаргарепа
  • зачин, со, алева паприка

Припрема:

Фил: Пиринач пропржите неколико минута уз стално мешање. Додајте исецкане гљиве са шаргарепом и луком, као и вргање заједно са водом у којој су се намакали, со и бибер. Додајте највише 1 дл воде, никако немојте више додавати јер и гљиве пусте своју воду, да вам фил не би био превише редак.

Све промешајте, поклопите, када проври кувајте 2-3 минута и склоните шерпу са ватре. Поклопљено оставите да одстоји барем десетак минута или док пиринач упије воду. У прохлађену смесу са пиринчом умешајте орахе, исецкан першунов и целеров лист по жељи. Пробајте и по потреби додајте још зачина (соли или бибера).

Док чекате да се пиринач прохлади, листове зеља оперите и прелијте кипућом водом да се попаре, односно да омекшају. Када листови омекшају оцедите их од воде и сваком листу скините дршку.

На сваки лист зеља ставите по кашику фила (отприлике, што зависи од величине листа) и умотајте сармице. Направљене сармице сложите у науљену ватросталну посуду и пеците у рерни загрејаној на 180-200°Ц око 20 минута или онолико колико је потребно да се све мало запече.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas