· · Number of comments: 0
recept

Budite GURMAN i dok POSTITE: Sarmice od zelja sa orasima i vrganjima (RECEPT)

Sarmice su savršenog ukusa i jednostavne za pripremu. Nema ko ih ne voli!

1647247813_sarma-g581adc3cf_1280.jpg

Kako se približava lepše vreme i prolazi sezona sarme od kiselog kupusa, dolazi nam vreme ukusnih sarmica od svežeg povrća i još ukusnijih sarmica od blitve ili zelja.

Kada nam treba nesto lagano a hranljivo, kada postimo ili samo želimo da dočekamo prolece, savršen obrok su sarmice od zelja, koje obiluju vitaminima. Na gastronomskoj mapi, ovo jelo je zastupljeno najviše u centralnoj Srbiji, gde se tradicionalno priprema tokom posta.

Pročitajte još: Idealan predlog za ručak: Posni ĐUVEČ na drugačiji način (VIDEO)

Sastojci:

  • 200-300 g gljiva (100g šampinjoina, 100g bukovače, sušeni vrganji )
  • 150 g mlevenih oraha
  • šolja pirinča
  • 30-tak listova zelja
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • začin, so, aleva paprika

Priprema:

Fil: Pirinač propržite nekoliko minuta uz stalno mešanje. Dodajte iseckane gljive sa šargarepom i lukom, kao i vrganje zajedno sa vodom u kojoj su se namakali, so i biber. Dodajte najviše 1 dl vode, nikako nemojte više dodavati jer i gljive puste svoju vodu, da vam fil ne bi bio previše redak.

Sve promešajte, poklopite, kada provri kuvajte 2-3 minuta i sklonite šerpu sa vatre. Poklopljeno ostavite da odstoji barem desetak minuta ili dok pirinač upije vodu. U prohlađenu smesu sa pirinčom umešajte orahe, iseckan peršunov i celerov list po želji. Probajte i po potrebi dodajte još začina (soli ili bibera).

Dok čekate da se pirinač prohladi, listove zelja operite i prelijte kipućom vodom da se popare, odnosno da omekšaju. Kada listovi omekšaju ocedite ih od vode i svakom listu skinite dršku.

Na svaki list zelja stavite po kašiku fila (otprilike, što zavisi od veličine lista) i umotajte sarmice. Napravljene sarmice složite u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u rerni zagrejanoj na 180-200°C oko 20 minuta ili onoliko koliko je potrebno da se sve malo zapeče.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.