Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ЦРКВА ДОЗВОЉАВА ДА СЕ СЛАВИ СЛАВА У КАФАНИ? Ово питање мучи многа домаћинства

Последњих деценија поједини верници славу са гостима прослављају у ресторанима, неретко уз музику, а не у кући.

1701261176_18567_get-thumbs-on-fly-2_f.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

Славски колач поред шанка, свећа на карираном столњаку, икона и кандило у ресторану су све чешћа слика са модерне крсне славе.

Крсна слава, као симбол идентитета српског народа, остала је неокрњена, али се услед друштвених промена начин обележавања мењао - и данас домаћини настоје да припреме што богатију трпезу, док из Српске православне цркве подсећају да храна и пиће нису суштина славе.

Концепт којег се треба придржавати приликом обележавања славе поставио је Свети Сава и он се практикује већ девет векова, а до промена је долазило услед различитих друштвених околности - промена система, окупација...

Слава је остала у свести људи и када су напуштали своје традиционалне сеоске заједнице у процесима урбанизацијие и индустријализације - па је пренета и у градове.

Куповина готовог славског колача не мења основну структуру славе, и  Црква не забрањује пославу у кафани.

За обележавење славе најважнији су свећа, колач, жито и вино, нагласио је он и приметио да се понекад заборавља на свеца и сувише велика пажња посвећује храни и пићу.

Слава треба да буде скроман и побожан сусрет - који приближава људе и указује на духовну вертикалу.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas