Ево како направити традиционалну мешану туршију као некад, рецепт за зимницу без грешке
За класичну туршију припремите мешавину поврћа попут паприка, шаргарепе, карфиола и краставчића, оперите и исеците их, па ређајте у тегле или буре. Направите прелив од воде, сирћета, соли и шећера, загрејте га док се не растопи, а затим прелијте преко поврћа у теглама, добро затворите и оставите на хладном и тамном месту неколико недеља. Те уживајте у домаћој туршији током хладних дана.
Састојци (за око 3 кг поврћа):
- 1 кг паприка
- 1 кг шаргарепе
- 1 кг карфиола
- 1 кг краставчића
- 2 кашике соли
- 2 кашике шећера
- 1 литар сирћета
- 4 литре воде
- По жељи: листови винобрана, конзерванс, цвет суве мирођије, кашичица слачице, коријандер
Припрема:
1. Припремите поврће: Оперите и очистите сво поврће. Паприкама извадите семенке и петељке, шаргарепу ољуштите, а карфиол искидајте на цветиће.
2. Припремите тегле: Стерилизујте тегле и поклопце.
3. Напуните тегле: У сваку теглу поређајте зачине по жељи. Затим напуните тегле припремљеним поврћем, слажући га што чвршће.
4. Припремите раствор: У лонцу помешајте воду, сирће, со и шећер. Додајте конзерванс и винобран ако користите. Загрејте смесу док се сви састојци не растопе.
5. Сипајте раствор: Склоните са ватре и прелијте врућим раствором преко поврћа у теглама, тако да га потпуно покрије.
6. Затворите и чувајте: Добро затворите тегле поклопцима. Окрените их наопачке док се не охладе, а затим их окрените поново на праву страну. Оставите на хладном и тамном месту да одстоји неколико недеља пре конзумације.
Савети:
- Уколико користите буре, редовно отивајте сирће и враћајте га
- Сачекајте око 20 дана пре конзумације да се туршија слегне и постане спремна за јело
(Стил)
БОНУС ВИДЕО: