· · Коментара: 0

КАПОНАТА ЗА РУЧАК: Медитеранско јело пуног укуса које прија и балканском сензибилитету (РЕЦЕПТ)

Традиционално сицилијанско јело које морате да пробате

1652259474__________________________________________________________________________55555555555555555555555555555.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб

Ова аутентична капоната је негде између чорбе и салате. Слатко-киселе патлиџане мешате са сланим маслинама, капарима и пикантним парадајзом. Најбоље је јести на собној температури или само топло, ово је наш ручак из снова, послужен са хрскавим хлебом.

Састојци

  • 4 средња патлиџана, исецкана на коцкице величине 2 цм
  • соли и свеже млевеног црног бибера
  • 3-4 кашике екстра девичанског маслиновог уља
  • 1 лук, сецкани
  • 2 штапића целера, исецкана
  • 400 г сецканог парадајза
  • 100 г зелених маслина
  • 3 кашике капара, оцеђених и исецканих
  • 2 кашике црвеног винског сирћета
  • 1½ кашике шећера, или по укусу
  • шака першуна, сецканог
  • екстра девичанско маслиново уље 

Прочитајте још: ЛАСТ МИНУТЕ АКЦИЈА - ПРАВА АТРАКЦИЈА У WАYОУТ-У

Припрема

Патлиџане посолите и оставите да се оцеде у цедилу 30 минута.

Загрејте мало маслиновог уља у већем тигању и пржите патлиџан на умереној ватри 10 минута. Када омекша и порумени, оставите са стране. Можда ћете то морати да радите у серијама.

У тигању загрејте преостало маслиново уље и лагано пропржите лук и целер док не омекшају и не постану провидни, али не да порумене. Додајте парадајз, маслине и капаре, зачините сољу и свеже млевеним црним бибером и кувајте 20 минута док се смеса не згусне.

Прочитајте још: Рецепт за ПРОЛЕЋНО ПЕЧЕНО ПИЛЕ: Све се прави у "ЈЕДНОМ ЛОНЦУ", а комбинација ће вас одушевити

У посебној посуди помешајте црвено винско сирће и шећер. Додајте ово у тигањ са патлиџаном и кувајте 10 минута. Готов је када се црно винско сирће упије.

Пребаците капонату у већу чинију, додајте сецкани першун и добро промешајте. Прелијте екстра девичанским маслиновим уљем за сервирање. Послужите топло или на собној температури.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.