Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КОЛИКО ЋЕ КОШТАТИ АЈВАР ОВЕ ГОДИНЕ? Род касни, цене поврћа високе, а домаћице брине само једно

Лесковачке улице и сокаци још не миришу на печену паприку. Касни род, па и припрема зимнице.

1630653526_paprike.jpg
Фото В. Данилов
Oglas

Сигурно је да ће ове јесени оставе бити празније него ранијих година, јер су цене на пијацама високе.

Нема гужве на лесковачкој кванташкој пијаци. Нема много робе, а и када стигне пре свега паприка и парадајз брзо се прода. Цена много већа него прошле године.

- Цена паприке варира. Код нас је данас акција 50 динара као на лесковачкој пијаци он лајн увек сваког дана имамо неку акцију - каже један продавац.

Домаћице већ праве калкулацију колико ће коштати прављење зимнице. Да би се колико толико уштедело лесковачке пијаце посећују купци и из других градова Србије.

- Како да кажем скупо кад се они муче. Како, нама је увек скупо а њима увек јефтино - сматра један од купаца.

У лесковачком крају због лоших временских прилика род парадајза је 35 одсто мањи. Паприка се у Јабланичком округу гаји на 2100 хектара од чега је шездеседесет процената пластеничка производња.

Годишње се произведе 70 хиљада тона од чега је трећина такозвана ајварка. Стевица Марковић из Брестовца један од највећих произвођача ајвара истиче да је квалитет паприке ове године лошији због дугог сушног периода.

- Ја сам негде дошао до закључка да су биљке само негде 8 сати вегетирале. Највећи део дана биле су у хибернацији - каже Стевица Марковић из Брестовца.

- Не треба очекивати пад цена поврћа. Цене још увек могу да скачу. Зато што смо имали током лета велику сушу - објашњава Јелена Стојиљковић из ПССС Лесковац.

Иако је тек почетак септембра разлога за чекање нема, јер паприка, парадајз, папричице сигурно у наредном периоду неће бити јефтинији.

Када се овоме дода да је цена зејтина, винског сирћета много већа него прошле године онда је рачуница јасна. Цена тегле ајвара од 700 грама неће бити мања од 1000 динара.

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas