Oglas
· · Komentari: 0

KOLIKO ĆE KOŠTATI AJVAR OVE GODINE? Rod kasni, cene povrća visoke, a domaćice brine samo jedno

Leskovačke ulice i sokaci još ne mirišu na pečenu papriku. Kasni rod, pa i priprema zimnice.

1630653526_paprike.jpg
Foto V. Danilov
Oglas

Sigurno je da će ove jeseni ostave biti praznije nego ranijih godina, jer su cene na pijacama visoke.

Nema gužve na leskovačkoj kvantaškoj pijaci. Nema mnogo robe, a i kada stigne pre svega paprika i paradajz brzo se proda. Cena mnogo veća nego prošle godine.

- Cena paprike varira. Kod nas je danas akcija 50 dinara kao na leskovačkoj pijaci on lajn uvek svakog dana imamo neku akciju - kaže jedan prodavac.

Domaćice već prave kalkulaciju koliko će koštati pravljenje zimnice. Da bi se koliko toliko uštedelo leskovačke pijace posećuju kupci i iz drugih gradova Srbije.

- Kako da kažem skupo kad se oni muče. Kako, nama je uvek skupo a njima uvek jeftino - smatra jedan od kupaca.

U leskovačkom kraju zbog loših vremenskih prilika rod paradajza je 35 odsto manji. Paprika se u Jablaničkom okrugu gaji na 2100 hektara od čega je šezdesedeset procenata plastenička proizvodnja.

Godišnje se proizvede 70 hiljada tona od čega je trećina takozvana ajvarka. Stevica Marković iz Brestovca jedan od najvećih proizvođača ajvara ističe da je kvalitet paprike ove godine lošiji zbog dugog sušnog perioda.

- Ja sam negde došao do zaključka da su biljke samo negde 8 sati vegetirale. Najveći deo dana bile su u hibernaciji - kaže Stevica Marković iz Brestovca.

- Ne treba očekivati pad cena povrća. Cene još uvek mogu da skaču. Zato što smo imali tokom leta veliku sušu - objašnjava Jelena Stojiljković iz PSSS Leskovac.

Iako je tek početak septembra razloga za čekanje nema, jer paprika, paradajz, papričice sigurno u narednom periodu neće biti jeftiniji.

Kada se ovome doda da je cena zejtina, vinskog sirćeta mnogo veća nego prošle godine onda je računica jasna. Cena tegle ajvara od 700 grama neće biti manja od 1000 dinara.

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas