Најбоља посна болоњезе паста са црвеним сочивом је врло ароматична, препуна укуса и нећете приметити разлику у односу на ону са месом.
Састојци:
- 1 ½ кашика маслиновог уља
- 1 велики лук, исечен на коцкице
- 4 чена белог лука, ситно насецкана
- 1 кашичица сушеног оригана
- 1 кашичица сушене мајчине душице
- 1 ½ кашичица соли, плус још по укусу
- бибер по укусу
- 150 г парадајз пасте
- 120 мл сувог црвеног вина
- 720 мл повртног бујона
- 185 г црвеног сочива, натопљеног
- 35 г ораха, ситно измрвљених
- 410 г пелата
- 400 г таљатела
- 1 кашика балзамико сирц́ета
- першун или босиљак за украс
Рецепт за посну болоњезе пасту:
Како бисте направили посну пасту, прво потопите сочиво у воду на 30 минута или до 60 минута. У међувремену припремите све остале састојке - насецкајте лук и бели лук, исецкајте орахе итд. Загрејте дубоки тигањ на јакој ватри. Додајте маслиново уље, а када се загреје, додајте лук и зачините прстохватом соли. Повремено мешајте и пржите лук, око 5 минута.
Додајте неколико кашика воде и промешајте. Наставите да динстате лук, додајуц́и још воде сваких неколико минута и често мешајуц́и да не загори, док лук не омекша и не порумени, 9-10 минута. Додајте бели лук, мајчину душицу, оригано, со и бибер по укусу. Често мешајте и динстајте 60-90 секунди.
Умешајте парадајз пасту и кувајте 2-3 минута да се карамелизује, често мешајуц́и, док не постане тамније црвене боје. Ако користите црно вино, сипајте вино у тигањ и деглазирајте. Кувајте 1-2 минута, док не испари мирис алкохола и смеса постане пекмезаста. Сипајте повртни бујон и промешајте. Додајте сочиво и орахе, и промешајте. Загревајте док смеса не прокључа, а затим смањите ватру на ниску и кувајте 20 минута, повремено мешајуц́и.
Додајте пелат и динстајте још 15-20 минута, или док сочиво не омекша, повремено мешајуц́и да не загори. У међувремену, скувајте тестенину до ал денте. Одвојите кутлачу воде од кувања тестенине. Оцедите тестенину, али је немојте испирати. У болоњезе сос додајте балзамико сирц́е и промешајте да се сједини. Додајте вруц́у кувану тестенину у болоњезе и мешајте, по потреби додајте воду коју сте одвојили. Украсите сецканим першуном или босиљком. Уживајте! Можда ћете желети да направите и посну пасту са патлиџаном.
(Свет укуса)
БОНУС ВИДЕО