Oglas
· · Komentari: 0

NAJBOLJA POSNA BOLONJEZE PASTA: Vrlo aromatična i prepuna ukusa

Najbolja posna bolonjeze pasta sa crvenim sočivom je vrlo aromatična, prepuna ukusa i nećete primetiti razliku u odnosu na onu sa mesom.

1741090145_65332.jfif
Foto: Shutterstock
Oglas

Sastojci:

  • 1 ½ kašika maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, isečen na kockice
  • 4 čena belog luka, sitno naseckana
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1 ½ kašičica soli, plus još po ukusu
  • biber po ukusu
  • 150 g paradajz paste
  • 120 ml suvog crvenog vina
  • 720 ml povrtnog bujona
  • 185 g crvenog sočiva, natopljenog
  • 35 g oraha, sitno izmrvljenih
  • 410 g pelata
  • 400 g taljatela
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • peršun ili bosiljak za ukras

Recept za posnu bolonjeze pastu:

Kako biste napravili posnu pastu, prvo potopite sočivo u vodu na 30 minuta ili do 60 minuta. U međuvremenu pripremite sve ostale sastojke - naseckajte luk i beli luk, iseckajte orahe itd. Zagrejte duboki tiganj na jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, a kada se zagreje, dodajte luk i začinite prstohvatom soli. Povremeno mešajte i pržite luk, oko 5 minuta.

Dodajte nekoliko kašika vode i promešajte. Nastavite da dinstate luk, dodajući još vode svakih nekoliko minuta i često mešajući da ne zagori, dok luk ne omekša i ne porumeni, 9-10 minuta. Dodajte beli luk, majčinu dušicu, origano, so i biber po ukusu. Često mešajte i dinstajte 60-90 sekundi.

Umešajte paradajz pastu i kuvajte 2-3 minuta da se karamelizuje, često mešajući, dok ne postane tamnije crvene boje. Ako koristite crno vino, sipajte vino u tiganj i deglazirajte. Kuvajte 1-2 minuta, dok ne ispari miris alkohola i smesa postane pekmezasta. Sipajte povrtni bujon i promešajte. Dodajte sočivo i orahe, i promešajte. Zagrevajte dok smesa ne proključa, a zatim smanjite vatru na nisku i kuvajte 20 minuta, povremeno mešajući.

Dodajte pelat i dinstajte još 15-20 minuta, ili dok sočivo ne omekša, povremeno mešajući da ne zagori. U međuvremenu, skuvajte testeninu do al dente. Odvojite kutlaču vode od kuvanja testenine. Ocedite testeninu, ali je nemojte ispirati. U bolonjeze sos dodajte balzamiko sirće i promešajte da se sjedini. Dodajte vruću kuvanu testeninu u bolonjeze i mešajte, po potrebi dodajte vodu koju ste odvojili. Ukrasite seckanim peršunom ili bosiljkom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posnu pastu sa patlidžanom.

(Svet ukusa)

 

BONUS VIDEO

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas