Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Божићни пост

Ове врсте риба треба да избегавате на празничним трпезама: Могу бити штетне по здравље, али имају савршене замене

Божићни пост је почео, а ове врсте риба би требало да избегавате

1669813003_shutterstock_337556687.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У понедељак је почео велики Божићни пост, а једна од главних намирница која ће не наћи на трпези свакако је риба. Риба је начелно веома здрава, али може бити и опасна по здравље уколико конзумирамо поједине врсте из загађених подручја.

Риба јес богата протеинима, витаминима, минералима и здравим омега-3 масним киселинама, али велика мана је у томе што може да садржи пуно живе. Због тога треба обратити пажњу на то шта купујемо.

Поједине вртсре рибе треба избегавати, уместо њих одаберите оне које су мање штетне, а ево које су то.

Шкушу треба избегавати

Иако се ова риба води као једна од здравијих, она је због своје прождрљивости једна од оних које треба избегавати. Скуша је предатор, и не бира шта једе, па постоји одлична шанса да је пуна живе.

Прочитајте још: Ситни чоколадни колачи са кексом: Никад једноставнији рецепт, а укусу нећете моћи да одолите (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Уместо скуше једите инћуне

Ова ситна риба, која је препуна укуса савршено се слаже уз салате и пасте, а садржи знатно мање живе. Не само да су инћуни пуни масних киселина, већ садрже велике количине гвожђа.

Не једите свеже одреске албакор туне

Наиме, албакор туна садржи средњи ниво живе, и зато је треба или избегавати или јести једну мању порцију недељно. За шницле од туне важи исто правило.

Уместо тога боље једите туну у конзерви

Туна из конзерве нема много живе, и зато можете да је једете знатно чешће од свеже варијанте.

Прочитајте још: НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ СЛАВСКИ КОЛАЧ: Укусан, мекан и успева свима (ФОТО)

Избегавајте сабљарку

Ова риба, баш као и скуша, се храни другим рибама и налази се при самом врху ланца исхране. Зато се трудите да је избегавате, или је једите што ређе.

Уместо ње боље поједите сардину

Знатно јефтинија и приступачнија опција је сардина, која је уједно и веома хранљива. Најбоље би било да је једете свежу, али нутриционисти се слажу да је и она из конзерве одличан извор омега-3 масних киселина и изузетно здравог витамина Д.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas