Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли на Бадњи дан постимо на води и да ли смемо јести рибу? Свештеник одговорио на питања која ВЕРНИЦИ најчешће постављају

Решите све недоумице везане за Бадњи дан

1704460019_60356_post_f.jpg
Фото: Д. Дозет, СПЦ, Профимедиа,Д. Јелен
Oglas

Много је недоумица везаних за пост на Бадњи дан, а свештеник београдске цркве открива како треба постити уочи Божића.

Бадњи дан који се прославља 6. јануара, уочи најрадоснијег хришћанског празника Божића, последњи је дан Божићног поста.

Како ове године пада у суботу, поставља се питање да ли на овај дан треба јести рибу или не, будући да је током Божићног поста дозвољено викендом јести рибу? Да ли испостити на уљу или је ово дан строгог поста на води, као што је то случај са Великим петком и Великом суботом уочи Васкрса?

Недоумицу је отклонио отац Радослав Савовић, старешина храма Светих апостола Вартоломеја и Варнаве у Раковици.

"Бадњи дан је увек постан дан, и пости се на уљу. У нашем народу је распрострањено да се на овај дан једе пасуљ и риба. Пасуљ је у реду, и друга кувана јела на уљу, али типик каже да не би требало јести рибу. По правилу, у дане када се служи литургија (субота, недеља и празници обележени црвеним словом), пости се на уљу", рекао је свештеник.

Шта би било да је Бадњи дан у среду или петак, дане који се у Божићном посту иначе посте на води?

"Увек постоје изузеци, типик зато и постоји, у њему све пише. Зависи и када пада навечерје празника, царски часови се онда служе раније... Једина субота у години која се пости на води, то су и свети оци говорили, јесте Велика субота, дан пред Васкрс".

Ако неко жели да се причести на Божић, да ли на Бадњи дан у суботу може да једе храну спремљену на уљу?

"Код нас се усталило веровање да се пред причешће целе недеље мора постити на води. Не одбацујем ту праксу, али као свештеник не потенцирам то код људи који посте цео пост. Неко се исповеда и причешћује неколико пута у току поста, а неко пости једну недељу и мисли да је довољна једна кратка исповест и причешће на Божић. Њима ћу углавном рећи да посте 6 дана на води и седми се причесте. Али и ту постоје изузеци, зависи од пуно фактора, пре свега здравља, али и благослова парохијског свештеника. Углавном, можете постити на уљу на Бадњи дан и причестити се на Божић", каже отац Радослав. Прочитајте и како се сече бадњак.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas