Јело које се планира и спрема са пуно љубави и послужује читавој породици
Поткрижа је старо босанско јело за које вам је потребна погача, један дан стара и цело пиле. Ево на који начин спремамо поткрижу:
Дан раније се спреми погача која се потом осуши и припрема даље у јело.
За погачу је потребно:
-
Око 250 мл јогурта
-
Брашно
- Со
- 1 јаје
- прашак за пециво
Припрема:
Умесите тесто од брашна, јајета, јогурта, соли и прашка за пециво. Пеците око 20 минута на 200 степени Целзијуса, па оставите да се охлади до сутра.
Потребно за поткрижу:
- 1 цело пиле
- 4 главице лука
- 250 грама маслаца
Затим припремамо пилетину:
Потребно је једно цело пиле које ћете ставити у шерпу и кувати 10ак минута, а затим проспите ту воду, сипајте нову и кувајте пиле док се сасвим не скува.
Док се скувана пилетина хлади, исецкајте 4 главице лука, које ћете продинстати на уљу. После луку додајте пар кутлача воде у којој се кувала пилетина.
Пилетину одвојите од костију.
Слажите Поткрижу тако што ћете у четвртасту тепсију да сложите на кришке исечену погачу, а онда преко ње налијете пар кутлача темељца, па пилетину, па динстан лук и мало растопљеног путера. Потом сложите до краја поткрижу све док не потрошите сав материја. Покријте са алу фолијом па оставите да се јело прохлади.
(Стил)