Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРАВЕ СЕ НА КРСТОВДАН, А ЈЕДУ НА БОГОЈАВЉЕЊЕ: Традиционално српско јело које се мора наћи на вашој трпези (РЕЦЕПТ)

Пихтије које се спремају на Крстовдан остављају за Богојављење, а треба рећи и да им на славској трпези за Светог Јована припада важно место.

1737115613_shutterstock_1307050093.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, пихтије су се нашле на списку „15 најгорих српских јела“ који је објавио „Тасте Атлас“.

Пихтије су српско јело које се прави од јефтинијих делова свињског меса као што су глава, коленица или скочни зглоб. Месо се често кува заједно са бибером, луком, шаргарепом и ловоровим листом док не постане толико мекано да отпадне од кости. Заједно са темељцем, месо се ставља у чиније које се затим остави да се охлади и стегне.

Пихтије се служе нарезане као предјело, уз хладно кисело поврц́е и чашицу ракије.

Припремите састојке на време, како бисте сутра могли да прионете на овај вишечасовни кулинарски посао.

Пихтије - састојци:

већа димљена свињска коленица
2 свеже свињске ногице
2 димљене свињске ногице
500 гр јунећег рибића
2 листа лорбера
пола кесице бибера у зрну
велика главица белог лука
со
вода

Пихтије - припрема:

Оперите свињске ногице и коленицу, спустите их у лонац, додајте јунећи рибић, лорбер и бибер, па налијте водом и кувајте на тихој ватри док месо добро не омекша и почне да се одваја од костију.

Прохладите, па процедите течност и опет је сипајте у дубљи суд да проври.

У међувремену, одвојите кожуру и месо од костију, па исецкајте, као што ћете исецкати и месо од јунећег рибића. Распоредите месо (и исецкану кожуру, ко воли) по дну посуде у којој ће бити пихтије.

Прокључалу течност сипајте на тацницу, па проверите да ли се добро лепи. Ако волите чвршће пихтије и течност се добро лепи, немојте додавати воду, већ скините посуду са шпорета и у њу сипајте очишћен и ситно исецкан бели лук, као и соли по укусу.

Ако волите да пихтије буду мало мекше, долијте још воде и оставите да проври.

Све добро промешајте и сипајте у посуду преко меса. Оставите да се охлади, а онда посуду са пихтијама пребаците у фрижидер да одстоји преко ноћи.

Сутрадан кашиком скините слој масти који уме да се „ухвати“ на површини пихтија, па их поспите алевом или љутом туцаном паприком, исеците и служите.

Пихтије одлично иду уз проју и кисели купус.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas