Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сорта купуса СРПСКИ мелез је идеална за припремање ЗИМНИЦЕ: Толерантна је на хладноћу, а може вам УШТЕДЕТИ новац

Ако и даље не знате за коју сорту да се одлучите, погледајте које предности има српски мелез

1666347638_foto-pixabay-kupus.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Уколико вам је потребан купус за припремање зимнице, сорта српски мелез је прави избор. Ово чудесно повреће спада у сорте купуса које се код нас најчешће гаје за јесењу употребу.

Од ове сорте купуса се добијају главице уједначене величине, а оно што их издваја од осталих јесте то што има велики број листова по главици. Што свима нама, признаћете, у овим временима, много значи за уштеду у домаћинству.

Према речима стручњака купус је биљка која је толерантна на хладноћу, што значи да је можемо брати чак и када прође први мраз, те се често може видети у баштама наших домаћица, али и на на трпезама.

Они који су се одлучили да ову поврћку косристе за зимницу, савет је да главице купуса које ће користити за припремање зимнице најбоље је да након брања оставимо да одстоје неколико дана. Након тога, можемо их поређати у бурад или бачве и укиселити их. Најбоље време за његово кисељење јесте крајем октобра и почетком новембра када се и бере.

Такође, познато је да је сорта српски мелез добра и за салату, зато што садржи довољно воде, односно, веома је сочна.

Прочитајте још: Компот од јабука и шљива: Посластица коју су спремале наше баке (РЕЦЕПТ)

Ево рецепта како да спремите савшену зимницу од срспког мелез купуса

Пре свега очистите главице од спољног лишћа. Ножем издубите кочањку или направите краће резове у облику крста, па посложите главице у буре. На пример, за буре од 120 литара, требаће вам између 50 и 60 килограма купуса. Када сте главице поређали и углавили, убацујете слану воду. У буре поменуте величине стаје око 60 литара воде, коју ћете додавати расположивим судовима и у њих претходно добро отопити со. На ову величину бурета и количину купуса биће вам потребно два и по килограма соли. После тога, површинске главице у бурету треба притиснути летвицама да их вода у целости прекрије - и наредних дана заслањену воду претакати неколико пута помоћу славина или црева.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas