После овога пржена јаја више никад неће бити иста – један састојак мења све, а није ни уље ни маслац!
Да би пржена јаја била укуснија и кремастија, уместо уља или маслаца, на загрејан тигањ треба додати кашику павлаке. Пустите да се отопи, а затим на њу разбијте јаја и испеците их као и обично. Овај једноставан трик ће беланцету дати невероватну мекоћу, а јајима богатији укус. Веровали или не, овај једноставан додатак претвара скроман доручак у право мало гастрономско искуство.
Пржена јаја су за многе синоним за брз и хранљив доручак. Свако има неки свој начин припреме – неко воли хрскаве ивице, неко ровито жуманце, а неко добро печена. Међутим, шта ако постоји начин да увек испадну савршено кремаста, мекана и пуна укуса, без бојазни да ће бити сува или „гумена“?
Један кулинарски трик који се недавно проширио друштвеним мрежама укључује један састојак који већина нас има у фрижидеру.
Зашто баш павлака?
Можда звучи необично, али павлака је кључ за савршену текстуру. За разлику од уља које пржи јаја на високој температури и понекад их чини жилавим, павлака садржи масноћу и влагу које „нежније“ термички обрађују јаја. Резултат су беланца која су изузетно мекана и сочна, а жуманца остају кремаста. Поред тога, павлака даје јајима благо богат који се савршено слаже са њиховом природном аромом.
Поступак припреме корак по корак
Припрема је заиста једноставна и не захтева никакве посебне вештине. Потребно је да пратите неколико лаких корака:
– Загрејте тигањ на средњој температури. Важно је да тигањ не буде превише врућ.
– Додајте пуну кашику киселе павлаке и пустите да се отопи и лагано зацврчи.
– Када се павлака отопила, пажљиво разбијте јаја директно на њу.
– Посолите и побиберите по укусу и пеците јаја онолико дуго колико волите – било да желите ровита или тврђе печена жуманца.
Приметићете да се јаја пеку равномерно, а павлака ствара диван, кремасти „сос“ око њих, спречавајући да загоре или да се залепе за тигањ.
Додатни савети за савршен укус
Иако су јаја спремљена на павлаци сама по себи укусна, увек има простора за мале додатке. Слободно се поиграјте зачинима. Поред соли и бибера, можете додати мало туцане љуте паприке за пикантност или посути свежим зачинским биљем попут влашца или першуна пре служења. На самом крају печења, можете додати и мало ренданог сира по жељи, који ће се отопити и додатно обогатити јело.
Испробајте овај трик већ следећег јутра и уверите се сами зашто су многи који су га већ пробали одушевљени.
(Крстарица)