· · Коментара: 0
Пестициди

Како да најбоље оперете воће и поврће од ПЕСТИЦИДА? Уз помоћ средства које СВИ ИМАМО

Стручњаци одавно саветују да воће и поврће добро оперемо пре конзумације или припреме као и да га огулимо, ако је то могуће. Један састојак који сви имамо у свом дому помаже у прању пестицида који се користе у производњи воћа и поврћа.

1600163001_Depositphotos_53864249_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Један састојак који сви имамо у свом дому помаже у прању пестицида који се користе у производњи воћа и поврћа.

Састојак који све домаћице имају у свом домаћинству је сода бикарбона, а она има много примена. Амерички научници истраживањем су утврдили да је њена употреба у испирању пестицида са воћа делотворнија од обичне воде.

Научници  дуго упозоравају да воће апсорбује пестициде и да их је с површине могуће испрати содом бикарбоном, али нико до сада није измерио колико су дубоко у воће пестициди продрли и у којој мери их сода бикарбона може уклонити.

Фото: Депосит

Прочитајте још: Никада НЕ СЕЦИТЕ ПЕРШУН НОЖЕМ - ево шта треба радити са ЗАЧИНИМА

- Први смо се посветили проучавању да бисмо установили колико су дубоко у воћку пестициди продрли и у којој их је мери могуће испрати - рекла је Лили Хе, научница на Универзитету Масачусетс и једна од главних ауторка студије, додавши да су она и колеге eкспериментима користили органске јабуке и две хемикалије које се често употребљавају у третирању воћа у Америци.

Једна од хемикалија била је она под називом тиабендазол која служи за уништавање гљивица, а друга под називом фосмет која уништава штетне кукце.

Залили су воће највишом допуштеном количином пестицида у складу са правилима. Потом су покушали да их исперу обичном водом и содом бикарбоном.

Фото: Депосит

Након петнаестминутног испирања содом бикарбоном готово све хемикалије уклоњене су с површине воћа.

Прочитајте још: Једите само СВЕЖЕ и ослабите уз СИРОВУ ДИЈЕТУ

- Кора јабуке пуна је нутријената, али у њој је и пуно пестицида. Када једете јабуку можете да одлучите да ли ћете огулити кору или не. Али исто то не можете применити код воћа попут грожђа или код поврћа попут спанаћа - рекла је Хе.

Једна од метода је и потапање воћа у води, у морској соли и соку лимуна у трајању од 10 минута.

- Сматрам да је врло важно смањити ризик од изложености прехрамбених намирница пестицидима - рекла је Хе.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.