Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО СЕ ПРАВИЛНО ЗАМРЗАВАЈУ КОКОШЈА ЈАЈА: Шта ако имате само жуманца или беланца, и колико могу да стоје у замрзивачу?

Свежа јаја се могу замрзавати цела, као и са одвојеним жуманцима и беланцима, а постоји и посебан начин одмрзавања.

1706443569_shutterstock_468388463--1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Вероватно вам се већ много пута десило да вам остане јаја која вам тренутно ни за шта не требају, или је неки рецепт захтевао само жуманца, па не знате шта ћете с беланцима, или сте можда правили протеински омлет са беланцима, па су вам преостала жуманца, или су вам се јаја разбила на путу од продавнице до куће, а жао вам је да их баците.

Шта радите у таквим ситуацијама? Правите јело које вам није потребно да бисте употребили вишак јаја? Или можда замрзнете преостала јаја? Да, замрзнете! Јаја се и те како могу замрзавати и чувати и до неколико месеци, ако испоштујете неколико правила! 

Најлакши начин да замрзнете јаја јесте да узмете већи празан калуп за лед. У сваки посебно разбијте једно јаје и преко сваког сипајте прстохват соли. Пажљиво обмотајте калуп пластичном фоплијом и одложите у замрзивач на равну површину док се добро не стегну. После тога их лако можете пребацити у неку другу посуду или пластичну кесу, на којој ћете обавезно обележити датум одлагања у замрзивач.

Ако вам је преостао вишак жуманаца, можете да поновите исти поступак као са целим јајима. Није важно да ли су остала цела или су "исцурела", свакако већина рецепата захтева умућена жуманца (или јаја). Потпуно исто можете урадити и са беланцима. Не заборавите да додате со - она спречава да се текстура и укус јаја не промене у замрзивачу.

Правилан начин одмрзавања

Када вам затребају јаја из замрзивача, вече пре извадите потребну количину из замрзивача и одложите у фрижидер. Ако заборавите да то урадите вече пре употребе, неколико сати пре употребе јаја ставите их у пластичну кесу, добро затворите, па кесу с јајима ставите у посуду са хладном водом или под хладну текућу воду, пише Тхе пионеер wоман. Ни случајно не користите топлу воду, јер ћете онда добити полукувана јаја.

Зашто јаја не треба замрзавати у љусци?

Када се замрзне, јаје ће се раширити, а љуска ће пући. Када пукне, делови љуске завршиће у јајету након што се одледи, и тешко ћете их све извадити. Осим тога, ако љуска пукне, јаја се могу покварити, контаминирати бактеријама, а промениће им се и текстура.

Колико јаја могу да стоје у замрзивачу?

Јаја у замрзивачу могу да трају и до годину дана ако се правилно складиште, али најбоље је појести и х у року од четири месеца.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas