Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Месо је најризичније: Све што треба да знате о чувању намирница у летњем периоду како се не би брзо квариле

Услед високих температура брже се кваре јаја, млеко, риба

1690789246_shutterstock_2324064653.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

* Када је реч о термички обрађеној храни (готовом јелу), препоручено је да се употреби у року од три дана и да се само једном загрева

* Ако на море носите ручни фрижидер, под условом да је ауто климатизован смрзнуте патроне могу да издрже до 10 сати

* Одређено поврће, на пример - парадајз, не трпи ниске температуре, па је пожељно да стоји на собној температури како би задржало свежину и природно сазрело

Током лета, због високих температура, храна се брже квари. То не утиче само на наш кућни буџет већ, што је много важније, на здравље, будући да врућине подстичу лако размножавање микроорганизама у намирницама. Да не бисмо „упали“ у лош сценарио, битно је да се придржавамо неких правила о складиштењу хране током најтоплијег периода у години јер, како за "Живот плус" каже Марија Милићевић, дипл. инжењер технологије и стручни консултант, свака намирница, без изузетка, је склона кварењу ако се не одржава (не складишти) на адекватан начин. Ево и зашто...

- Посебну пажњу током летњих месеци треба обратити на што краће задржавање на високим температурама (на путу од продајног објекта до куће). Услед високих температура неке намирнице су склоне бржем кварењу (јаја, месо, млеко, риба). Због опасности брзог развоја микроорганизама месо спада међу најризичније.

На који начин да се односимо према месу?

- Рок трајања меса у фрижидеру, тј. на температури до +8 степени Целзијусових је максимално пет дана (овде треба обратити пажњу на то да је то рок од дана расецања а не од дана када је купљено у маркету). Дакле, обратите пажњу на датум који пише на декларацији у месари која је истакнута поред цене. Од тог дана је рок трајања у фрижидеру пет дана. Неретко се дешава да месо стоји четири дана изложено у расхладној витрини у продавници, што значи да му је рок трајања још један дан од тренутка када га ви купите. Понављам, обратите пажњу на сваку реч написану на декларацији! Посебно бих напоменула да месо никада не држите у папиру или фолији у којој је купљено, већ да га обавезно ставите у чисту затворену посуду и тако складиштите у фрижидеру.

Колико у таквим условима могу да трају јаја, млеко и млечни производи?

- Млеко и млечне прерађевине од тренутка отварања можете чувати у фрижидеру три дана. Такође, пожељно је да сваки отворени производ буде адекватно затворен или уфолијан и тако складиштен. Јаја треба чувати у фрижидеру до датума означеног на амбалажи (тај рок је обично до 28 дана).

А воће, поврће, скувани оброци, риба...?

- Свежа очишћена риба (у комаду) се чува до 10 дана у затвореној посуди на температури +8 Ц. Свежи филети рибе се чувају до пет дана у расхладном уређају у затвореној посуди. Што се тиче поврћа, више ће им погодовати складиштење на тамном и сувом месту (не у фрижидеру). Наиме, одређено поврће, на пример - парадајз, не трпи ниске температуре већ је пожељно чувати га на собној температури како би задржао своју свежину и природно сазрео. Иста ствар је и са воћем. У зависности од тога колико је зрело, можемо да га чувамо до пет дана. Неко поврће може тако бити складиштено и до 15 дана (рецимо, кромпир). Свеже салате (зелена) можемо држати у фрижидеру до три дана, након тог периода изгубиће свежину. Када причамо о термички обрађеној храни (готовом јелу), препоручено је да се употреби у року од три дана и да се само једном загрева. Никако немојте више пута да подгревате јело, јер сваки температурни шок утиче на брже кварење хране.

Која бактерија нам најчешће прети и који услови јој нарочито погодују?

- До „тровања храном“ најчешће долази услед активности следећих микроорганизама: Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Campylobacter spp односно деловањем токсина које проузрокују бактерије у храни: Staphilococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfrigens.

Треба ли поштовати, рецимо, рок трајања истакнут на паковању дуготрајног млека, или је он током овог периода године нешто скраћен?

- Рок трајања који је истакнут на амбалажи сваког производа треба поштовати и тај рок се не мења у зависности од доба године. Он је прописан за складиштење на одређеном температурном режиму који је такође написан на амбалажи (декларацији). Дакле, читајте пажљиво декларацију и односите се према намирници (производу) у складу са свим наведеним.

У случају колача и сладоледа, шта нам саветујете?

- Колачи и сладоледи су производи који најчешће садрже млеко тако да и они спадају у лако кварљиве производе. Они које називамо мус колачима имају рок трајања до четири дана и складиштење је на температури +8 Ц, док је рок трајања сувих колача до 30 дана и не морају да се чувају у расхладном уређају. Сладоледи се чувају на температури –19 Ц, а рок трајања варира у зависности од тога да ли је сладолед индустријски или домаћи. На сваком индустријском сладоледу је на самој амбалажи истакнут рок трајања, а када су у питању домаћи сладоледи њихов рок трајања је до седам дана уз адекватно складиштење. Наравно, једном одмрзнути сладолед, као и било која друга намирница или готова храна, се не сме поново смрзавати и то треба увек да вам је на уму!

Шта можете да поручите онима који имају обичај да, како би уштедели новац а потом и време за припрему хране, на море крећу са ручним фрижидером? Које намирнице могу да се нађу у њему?

- Ако се већ одлучите да храну носите од куће, у ручни фрижидер спакујте јаја, млечне прерађевине и готове месне прерађевине и то на следећи начин: на дно поставите смрзнуте патроне, онда поређајте оно што сте планирали да понесете и на врх ставите још један ред смрзнутих патрона и добро затворите фрижидер. Под условом да је ауто климатизован смрзнуте патроне могу да издрже до 10 сати, односно намирнице које су спаковане у ручном фрижидеру буду на адекватном температурном режиму. Никако не саветујем да се носи свеже или смрзнуто месо јер никада не знате колико ћете се задржати на граници и на путу генерално. Ризик је превелики да бисмо причали о било каквој уштеди новца, није вредно поредити те ствари. Сваке године у ово време чујем како су породице које су баш на такав начин мислиле да ће нешто уштедети, добиле стомачне проблеме па су за то окривиле некакав стомачни вирус који влада на мору. Већ сам рекла да сваки температурни шок скраћује рок трајања производа а о кварењу свежег меса да не говорим. Ако желите да понесете припремљена јела, односно термички обрађене намирнице, то можете да учините али под условом да их поједете у што краћем року када стигнете на одредиште.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas