Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да правилно сачувате остатке хране: Оволико дуго не сме да буде на собној температури

Празници су увелико ту, а то значи да треба правилно да сачувате остатке хране! Немојте је бацати, има начина да јој продужите свежину!

1704277736_shutterstock_561902797.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сезона празника окупља породицу и пријатеље, а забава и храна су неизбежни. Али шта радите са свим преосталим укусним јелима? Не дозволите да одлична храна пропадне - једноставно је одложите за касније! Али водите рачуна о својим остацима и чувајте их безбедно да спречите болест или кварење хране. Представљамо 7 корисних трикова да сачувате остатке хране!

1. Кувајте правилно

Први корак у правилном чувању остатака је кување хране на безбедној унутрашњој температури. Црвено месо као што су говедина, свињетина, котлети и печење треба да достигне минималну унутрашњу температуру од 62 степена. Пустите да месо одстоји најмање три минута пре сечења или јела. Млевено месо треба да се кува на минималној унутрашњој температури од 72 степена, а живина треба да достигне унутрашњу температуру од 74 степена.

2. Посуда за чувањео статака хране

Бактерије расту између 4 и 60 степени. Вруц́а храна треба брзо да се хлади. Препоручује се хлађење остатака у року од два сата од времена кувања или загревања. Баците сву храну која је стајала на собној температури дуже од два сата. Другим речима, најбоље је да своју кухињу одржавате организованом и очистите одмах након оброка.

3. Брзо хлађење хране

Сву преосталу храну чувајте у фрижидеру или замрзивачу што је пре могуц́е како бисте спречили раст бактерија. Сигурна температура складиштења је 4 степени или нижа. Најбоља пракса је поделити велике количине хране у мање, плитке посуде и исец́и велике порције на мање комаде, што помаже да се храна брже охлади.

4. Замотајте и чувајте безбедно

Остатке не треба чувати у кухињском ормариц́у, већ у фрижидеру или замрзивачу. Покријте све остатке тако што ц́ете их умотати у херметичку амбалажу или у кутије за складиштење. Ово уклања бактерије и мирисе док задржава влагу. Опште правило је да се остаци могу чувати у фрижидеру 3 до 4 дана, а у замрзивачу 3 до 4 месеца. Имајте на уму да смрзнути остаци могу изгубити влагу и укус када се дуже складиште

5. Одмрзавање остатака у кухињском судоперу

Пажљиво одмрзните остатке кроз различите опције. Користите фрижидер, хладну воду или микроталасну, иако је фрижидер најбоља опција. Након одмрзавања, храну треба јести у року од 3 до 4 дана. За одмрзавање у судопери, ставите остатке у непропусну посуду или пластичну кесу.

6. Поуздано загревање

Уверите се да су сви остаци хране поново загрејани на 74 степена. Супе и сосове треба довести до кључања. Покријте сву храну док се загрева тако да задржи влагу и да се равномерно загрева. Када је могуц́е, мешајте храну између подгревања.

7. Чување паметних порција

Понекад остаци хране могу трајати неколико оброка. Зато је паметно поделити велике количине остатака на мање порције пре замрзавања. То вам омогуц́ава да распоредите своје оброке са мање отпада, и мање времена ћете да проводите у кувању, а више уживајуц́и у вечери у својој кухињи. Када се бавите остацима хране, обавезно пратите горе наведене сигурносне кораке и држите доста кутија за чување хране у кухињским ормариц́има.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas