Oglas
· · Komentari: 0

Meso je najrizičnije: Sve što treba da znate o čuvanju namirnica u letnjem periodu kako se ne bi brzo kvarile

Usled visokih temperatura brže se kvare jaja, mleko, riba

1690789246_shutterstock_2324064653.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

* Kada je reč o termički obrađenoj hrani (gotovom jelu), preporučeno je da se upotrebi u roku od tri dana i da se samo jednom zagreva

* Ako na more nosite ručni frižider, pod uslovom da je auto klimatizovan smrznute patrone mogu da izdrže do 10 sati

* Određeno povrće, na primer - paradajz, ne trpi niske temperature, pa je poželjno da stoji na sobnoj temperaturi kako bi zadržalo svežinu i prirodno sazrelo

Tokom leta, zbog visokih temperatura, hrana se brže kvari. To ne utiče samo na naš kućni budžet već, što je mnogo važnije, na zdravlje, budući da vrućine podstiču lako razmnožavanje mikroorganizama u namirnicama. Da ne bismo „upali“ u loš scenario, bitno je da se pridržavamo nekih pravila o skladištenju hrane tokom najtoplijeg perioda u godini jer, kako za "Život plus" kaže Marija Milićević, dipl. inženjer tehnologije i stručni konsultant, svaka namirnica, bez izuzetka, je sklona kvarenju ako se ne održava (ne skladišti) na adekvatan način. Evo i zašto...

- Posebnu pažnju tokom letnjih meseci treba obratiti na što kraće zadržavanje na visokim temperaturama (na putu od prodajnog objekta do kuće). Usled visokih temperatura neke namirnice su sklone bržem kvarenju (jaja, meso, mleko, riba). Zbog opasnosti brzog razvoja mikroorganizama meso spada među najrizičnije.

Na koji način da se odnosimo prema mesu?

- Rok trajanja mesa u frižideru, tj. na temperaturi do +8 stepeni Celzijusovih je maksimalno pet dana (ovde treba obratiti pažnju na to da je to rok od dana rasecanja a ne od dana kada je kupljeno u marketu). Dakle, obratite pažnju na datum koji piše na deklaraciji u mesari koja je istaknuta pored cene. Od tog dana je rok trajanja u frižideru pet dana. Neretko se dešava da meso stoji četiri dana izloženo u rashladnoj vitrini u prodavnici, što znači da mu je rok trajanja još jedan dan od trenutka kada ga vi kupite. Ponavljam, obratite pažnju na svaku reč napisanu na deklaraciji! Posebno bih napomenula da meso nikada ne držite u papiru ili foliji u kojoj je kupljeno, već da ga obavezno stavite u čistu zatvorenu posudu i tako skladištite u frižideru.

Koliko u takvim uslovima mogu da traju jaja, mleko i mlečni proizvodi?

- Mleko i mlečne prerađevine od trenutka otvaranja možete čuvati u frižideru tri dana. Takođe, poželjno je da svaki otvoreni proizvod bude adekvatno zatvoren ili ufolijan i tako skladišten. Jaja treba čuvati u frižideru do datuma označenog na ambalaži (taj rok je obično do 28 dana).

A voće, povrće, skuvani obroci, riba...?

- Sveža očišćena riba (u komadu) se čuva do 10 dana u zatvorenoj posudi na temperaturi +8 C. Sveži fileti ribe se čuvaju do pet dana u rashladnom uređaju u zatvorenoj posudi. Što se tiče povrća, više će im pogodovati skladištenje na tamnom i suvom mestu (ne u frižideru). Naime, određeno povrće, na primer - paradajz, ne trpi niske temperature već je poželjno čuvati ga na sobnoj temperaturi kako bi zadržao svoju svežinu i prirodno sazreo. Ista stvar je i sa voćem. U zavisnosti od toga koliko je zrelo, možemo da ga čuvamo do pet dana. Neko povrće može tako biti skladišteno i do 15 dana (recimo, krompir). Sveže salate (zelena) možemo držati u frižideru do tri dana, nakon tog perioda izgubiće svežinu. Kada pričamo o termički obrađenoj hrani (gotovom jelu), preporučeno je da se upotrebi u roku od tri dana i da se samo jednom zagreva. Nikako nemojte više puta da podgrevate jelo, jer svaki temperaturni šok utiče na brže kvarenje hrane.

Koja bakterija nam najčešće preti i koji uslovi joj naročito pogoduju?

- Do „trovanja hranom“ najčešće dolazi usled aktivnosti sledećih mikroorganizama: Salmonella spp, Listeria monocytogenes, Campylobacter spp odnosno delovanjem toksina koje prouzrokuju bakterije u hrani: Staphilococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfrigens.

Treba li poštovati, recimo, rok trajanja istaknut na pakovanju dugotrajnog mleka, ili je on tokom ovog perioda godine nešto skraćen?

- Rok trajanja koji je istaknut na ambalaži svakog proizvoda treba poštovati i taj rok se ne menja u zavisnosti od doba godine. On je propisan za skladištenje na određenom temperaturnom režimu koji je takođe napisan na ambalaži (deklaraciji). Dakle, čitajte pažljivo deklaraciju i odnosite se prema namirnici (proizvodu) u skladu sa svim navedenim.

U slučaju kolača i sladoleda, šta nam savetujete?

- Kolači i sladoledi su proizvodi koji najčešće sadrže mleko tako da i oni spadaju u lako kvarljive proizvode. Oni koje nazivamo mus kolačima imaju rok trajanja do četiri dana i skladištenje je na temperaturi +8 C, dok je rok trajanja suvih kolača do 30 dana i ne moraju da se čuvaju u rashladnom uređaju. Sladoledi se čuvaju na temperaturi –19 C, a rok trajanja varira u zavisnosti od toga da li je sladoled industrijski ili domaći. Na svakom industrijskom sladoledu je na samoj ambalaži istaknut rok trajanja, a kada su u pitanju domaći sladoledi njihov rok trajanja je do sedam dana uz adekvatno skladištenje. Naravno, jednom odmrznuti sladoled, kao i bilo koja druga namirnica ili gotova hrana, se ne sme ponovo smrzavati i to treba uvek da vam je na umu!

Šta možete da poručite onima koji imaju običaj da, kako bi uštedeli novac a potom i vreme za pripremu hrane, na more kreću sa ručnim frižiderom? Koje namirnice mogu da se nađu u njemu?

- Ako se već odlučite da hranu nosite od kuće, u ručni frižider spakujte jaja, mlečne prerađevine i gotove mesne prerađevine i to na sledeći način: na dno postavite smrznute patrone, onda poređajte ono što ste planirali da ponesete i na vrh stavite još jedan red smrznutih patrona i dobro zatvorite frižider. Pod uslovom da je auto klimatizovan smrznute patrone mogu da izdrže do 10 sati, odnosno namirnice koje su spakovane u ručnom frižideru budu na adekvatnom temperaturnom režimu. Nikako ne savetujem da se nosi sveže ili smrznuto meso jer nikada ne znate koliko ćete se zadržati na granici i na putu generalno. Rizik je preveliki da bismo pričali o bilo kakvoj uštedi novca, nije vredno porediti te stvari. Svake godine u ovo vreme čujem kako su porodice koje su baš na takav način mislile da će nešto uštedeti, dobile stomačne probleme pa su za to okrivile nekakav stomačni virus koji vlada na moru. Već sam rekla da svaki temperaturni šok skraćuje rok trajanja proizvoda a o kvarenju svežeg mesa da ne govorim. Ako želite da ponesete pripremljena jela, odnosno termički obrađene namirnice, to možete da učinite ali pod uslovom da ih pojedete u što kraćem roku kada stignete na odredište.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas