Ових правила треба да се придржавате у време Великог поста

У време Васкршњег поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама.
Вино и уље дозвољени су само суботом и недељем, али и на дан св. четрдесеторице мученика, док се риба може користити само на Благовести и Цвети.
Представници Српске православне цркве често подсећају да је поред телесног важно и духовно уздржавање. Упокојени отац Душан Колунџић упозоравао је да се пост не сме свести на телесни облик, те је објашњавао како је у модерном добу када је прехрамбена индустрија толико узнапредовала заиста тешко разлучити шта је посна храна.
Некада, када смо храну узимали у елементарном облику било је лако, а данас морамо да читамо ситна слова на полеђини производа. Мада, некада ни то није довољно:
- Кад смо први пут чули и научили која је храна посна, сазнали смо да посну храну чине сви биљни производи, дакле: воће, поврће, морски плодови, прозводи пчела, а у одређеним данима и риба. Мрсну храну чине производи од меса, млека и јаја. Раније, док су се ови производи користили у њиховом природном облику, дакле директно у исхрани, није било дилеме шта је добро, а шта мрсно. Међутим, кад се хемија умешала у исхрану, кад је почела најразноврснија комбинација састојака у поједним прехрамбеним производима, верници се све теже сналазе у одабирању посне хране - говорио је и додао:
- Данас, када имамо шницле и гулаш од соје, биљну маст, сир и млеко на бази биљних производа, посни маргарин, пост постаје готово неприметан. И сад, у тим производима од биља произвођач, по својој обавези, напише да ту има и 0, 01% беланчевине (а можда нема ни трунке) , што значи да ми тај производ треба да сматрамо мрсним и да га у време поста не употребљавамо.
Савремена индустрија од много биљака, које свеже или куване једемо у дане најстрожег поста, прави данас јестиво уље, које нећемо јести кад строжије постимо, како кажемо, на води. И заиста, верници који почну да проучавају, да пажљиво читају ситна слова састојака на производима, западају често у недоумице, коју храну треба сматрати за посну и употребљавати је, а која је сумњива и ње се клонити.
Најбоље је да се у посту, говорио је, користи свежа и необрађена храна, дакле свеже воће и поврће, које ћете сами припремити, са или без додатка биљног уља, по вашем избору. Маргарин је у принципу постан, као и биљна маст и све врсте зејтина, па и биљни сир, надоместак за сир.
Међутим, у том тражењу посне хране треба пазити да се не упадне у опасност формализма. Уместо да нам пост буде средство ради постизања молитвеног расположења и духовног усавршавања, он прође у цепидлачењу промила неког млечног производа. Јер, много је важније и колико ћемо унети посне хране у организам, него њен хемијски састав.
Пост се састоји, истицао је, не само у одређеној храни, већ и у уздржавању од преједања.
- Сам телесни пост не доприноси души, ако није везан са настојањима да се човек промени, да сузбије своје нагоне, да обузда своју вољу и њене прохтеве, а да појача молитву, да разбукта у себи љубав према Богу и ближњему, да отвори душу своју за праштање и срце своје за помоћ потребитима - казао је.
(Информер)
БОНУС ВИДЕО