Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет здравих зачина који доприносе укусу јела, а позитивно делују и на организам

Уз повремено додавање ових зачина вашем омиљеном јелу несумњиво ћете побољшати квалитет исхране...

1673878710_shutterstock_1672816552.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Познато је да зачини доприносе укусу јела, али без сумње утичу на здравље нашег организма, а њихов списак је прилично дугачак.

Биље и зачини не само да чине оброк укусним, вец́ и помажу вашем телу да се бори против инфекција, смањују упалу, побољшавају здравље срца и детоксикацију. Зачини такође могу играти улогу у контроли тежине дајуц́и нашим јелима укус без додавања калорија. У ствари, неки зачини могу довести до вец́е термогенезе (сагоревања енергије) и ситости.

Из тог разлога одабрали смо неколико зачина који често нису међу првим изборима већине људи.

Жалфија

Семе жалфије садржи здраву масноћу и невероватно је добар извор омега-3 масних киселина, а оне смањују упалне процесе у организму који се повезују са болестима срца, дијабетесом, артритисом и одређеним врстама карцинома. Уједно, жалфија помаже и за баланс притиска, контролисање крви, добра је за срце, смањује холестерол, али и по тврдњи многих побољшава расположење.

Прочитајте још: Следите ових ПЕТ савета ако не желите да вам уштипци, помфрит и месо буду ПУНИ УЉА

Орах

Ораси су богати влакнима, магнезијумом, али и антиоксидансима као што је, на пример, витамин Е. Побољшавају проток крви и помажу код ниског притиска, а можда најбоље од свега јесте чињеница да орахе можемо да додамо у скоро сваки оброк и само ћемо побољшати укус.

Зачинска паприка

Млевена зачинска паприка се добија сушењем и млевењем зрелог плода одабраних сорти индустријске паприке. Ако се одлучите за зачинску паприку, свакако ћете осетити промену укуса, а она ће неретко бити позитивна. Зачинска паприка, између осталог, убрзава рад метаболизма тако што сагорева масти и омогућава да их ваш организам брже прерађује.

Кари 

Кари не само што доноси специфичан укус сваком оброку у који га одамо, већ и помаже нашем телу. Наиме, састојци из карија могу да помогну дијабетичарима у контроли нивоа шећера. На основу појединих истраживања, показало се да има ефекат и у борби против канцера.

Прочитајте још: КАКО да вам течност приликом кувања НЕ ИСКИПИ? Потребни су само уље и крпа, невероватно је једноставано (ВИДЕО)

Маслац од бадема

Маслац од бадема обилује здравим мастима, као и протеинима. Уједно, одличан је избор за све који желе путер без додатног шећера, као и конзерванса. Уколико сте мислили да је добар само за прављење грицкалица, преварили сте се пошто је фантастичан и као додатак бројним јелима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas