· · Коментари: 0
ТАЈНЕ

Помоћу ових начина сазнајте да ли се БЕЛИ ЛУК покварио

Бели лук је главна намирница у свим јелима

1626362498_beli-luk.jpg
Фото: Пиxабаy

Постоји једна намирница која се налази у готово сваком домаћинству и често се користи у кухињи, без обзира на сезону или годишње доба, а то је бели лук. 

Прочитајте још: Похована шницла ће бити укуснија ако додате ОВЕ презле

Да ли знате колико га заправо дуго можете држати, а да се не поквари и како га сачувати да бисте продужили његов век трајања? На ова питања одговорила је стручњак за храну Wен-Јаy Yинг.

Који је рок трајања белог лука?

Прво је важно знати да је бели лук који купујете у продавницама сушени бели лук, што значи да се осушио како би се љуска смањила и створила баријеру која ће га штити од оштећења од влаге. - Сушени бели лук трајаће пет до шест месеци, ако се правилно складишти - објашњава Yинг.

Захваљујући љусци белог лука, он се сам одржава и чува унутрашњост, па је најбоље да га оставите ако желите да потраје. 

- Најбољи начин чувања белог лука је да га чувате целог, без љуштења или одвајања ченова. Кад одвојите чен од остатка главице, смањује се рок трајања, а кад га огулите, значајно смањујете тај рок на само неколико дана - тврди. 

Прочитајте још: Све време смо ПОГРЕШНО јели ЧОКОЛАДНИ БИСКИТ? За све је крива "горња страна" кекса! (ВИДЕО)

- Бели лук држим у делу фрижидера где је мања влага. Ако видим кондензацију у фрижидеру, обавезно га обришем сувим папирним убрусом - открива Yинг.

Као и друго поврће, можете се окренути методама кисељења или замрзивачу како бисте продужили рок трајања. - Ако га код куће имате у великој количини, пре него што омекша, можете га сачувати тако што чете да га укиселите или замрзнете, каже Yинг.

Како препознати да ли се бели лук већ покварио?

Постоји неколико показатеља који сугеришу да је луку прошао рок трајања. Тамне мрље и промена боје су лоше вести, као и мекоћа главице. Шта је са оним зеленим клицама које изгледају као да се појављују ниоткуда? Они су знак да се лук почео кварити, тврди Yинг.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.