· · Коментари: 0
ЛЕТЊЕ БОЈЕ

Постоје 4 боје на основу којих се бирају путовања: Црвена изазива СТРАСТ, плава умирује, а знате ли које су још ДВЕ?

Четири боје су синоним за путовања, а због плаве боје многи путују у Тунис, Грчку, на Малдиве...

KucicePlaya.jpg
Фото: Пиксабеј

Обично се каже да људи иду на одмор да би "променили слике", а то само значи да очекују да ће летовање бити обојено бојама.

Љубичаста је посебна
Љубичасте боје нема у природи и у прошлости је сматрана краљевском. Била је скупа, добијала се из шкољке, па је и данас посебна.

Прочитајте још: Срби их обожавају, а имена им почињу на слово С: Проведите летовање на неком од ових ПЕТ острва и видећете шта је рај

Боје утичу на психу људи и веште архитекте умешно користе знање из психологије, па се труде да места за одмор удовоље скривеним жељама туриста. Наиме, људи на боје реагују емотивно, па увек руку пружају према воћу које је јарких, топлих боја. Како, дакле, током одмора утичу боје на људе и да ли према бојама туристи бирају одредиште?

Бајковити Сиди Бу Саид
Фото: Пиксабеј

Плава

Прелепо плаво море може да умири сваког човека. Због тога туристи воле воду, а поготово хрле ка тиркизним водама Медитерана. Плави кровови цркава у Грчкој, врата у Тунису, тиркизно море Малдива - магнетски привлаче турсите. Зашто?

Плава боја је дубоко укорењена као позитивна у свести људи, јер је у еволуцији асоцирала на преживљавање и спас - каже Доналд Хофман, професор когнитивне науке Универзитета у Калифорнији.

Изазива страст
Фото: Пиксабеј

Црвена

Традиционално ова боја асоцира на крв, страст, опасност. И у савременом свету знак за "стоп" је црвене боје. Научници кажу да је то најречитија боја и да, чак, у језицима који немају много речи за боје увек постоји израз за црвену.

Црвена подстиче апетит, па је користе ресторани.

Међутим, као што означава опасност, тако је црвена и синоним за страст и енергију. Туристи нарочито воле заласке сунца који, дефинитивно, подстичу страст. Због тога, многи ресторани имају црвене нијансе, јер психолози тврде да изазива - глад.

Зелена умирује
Фото: Пиксабеј

Зелена

Ова боја може да излечи човека. Шума, водопад, ливада, природа може да учини чудо и опорави сваки организам од буке, загађења и гужве.

Микро-одмор од 40 секунди може да "освежи" мозак.

Научници кажу да, чак, и микро-одмор од 40 секунди гледања у зеленило може да "освежи" мозак и да му снагу да настави даље да ради.

Или је воле или - мрзе
Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: Сви сте чули за ружичасте плаже, а у Европи постоје само ЧЕТИРИ: Због њихове боје се води права полемика (ФОТО)

Жута

Светле боје бирају они који желе да буду виђени, а такви су, на пример, таксисти. Научници кажу да је жута нијанса тениске лоптице најупечатљивија боја на свету. У будизму жута боја је краљевска.

У савременој култури жута боја је асоцијација на сунце и насмејано лице. Занимљиво је, међутим, да је жута једна од боја које или се воле или мрзе. Наиме, жута директно асоцира на банану или лимун, па је људи због тога воле или мрзе!

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.