· · Коментари: 0
КРФ

Омиљено острво Срба: Овде је царица била лудо заљубљена, а вила њене љубави претворена је у СРПСКУ БОЛНИЦУ

Омиљено српско острво на којем "цвета лимун жут" за многе је асоцијација на прекрасне плаже, али овде се може посетити вила у којој је последња аустроугарска царица Сиси доживела фаталну забрањену љубав

Krf1.jpg
Фото: Пиксабеј

Плажа Палеокастрица, улица Листон у граду Крфу, Српска кућа, фотогенични манастир Влахерна, стара венецијанска тврђава, плажа Сидари и журке у Кавосу, обавезне су "станице" српских туриста. Међутим, уколико током летовања нисте посетили Ахилион - много сте пропустили.

Улаз у Ахилион
Фото: Пиксабеј

Прочитајте још: На два сата од Београда: Купајте се у друштву Ђиђи Хадид или идите на пена парти са Кејт Мос

"Ахилион" се налази десетак километара јужно од престонице Крфа, близу летовалишта Дасија. Палату је изградила аустроугарска царица Сиси, чувена по дугачкој коси и уском струку. Била је лудо заљубљена у грчког младића којег је звала "Мој Ахил", па је и палата названа Ахилион. После њене смрти овде се одмарао немачки цар Вилхем, а у Првом светском рату била је српска болница.

Посебно је леп парк ове виле у којем се налазе копије грчких богова и познатих скулптура, а међу њима је најзанимљивији Ахил, висок 11,5 метара.

Крф је четири века био под Венецијанцима, а онда под британском влашћу.
Црква светог Спиридона
Фото: Пиксабеј

На Крфу постоји 37 цркава, али Свети Спиридон је заштитник града, у Константинопољу, али су мошти, после пада 1453. године, донели на Крф. Црква се налази у центру и изграђена је 1620. године и подсећа на венецијанске цркве. Туристи обично воле да посете византијску цркву Светих апостола Јасона и Сосипатера из 11. века, у близини виле "Мон репо" који су донели хришћанство на острво.

Крф има 37 цркава, а треба га посетити за Ускрс када на улицу бацају ћупове.

Ипак, неупоредиво фотогеничније острво Понтикониси, јужно од града, на којем се налази црква Светог Пантократора. На грчком то значи "мишје острво" јер са висине, заиста, тако изгледа. До острва се може стићи пешице или чамцем, а у цркву се може ући 6. августа, на Преображење.

Еспланада је огромна зелена површина коју су осмислили Фрранцузи, а завршава великим низом збијених кућа. То је чувена улица Листон у којој се налазе скупи кафићи и у којој је некада требало ппрошетати и бити виђен. Северно од Еспланаде се налази некадашња Краљевска палата коју су изградили Британци 1816. године, а данас се у њој налази Музеј азијске уметности.

Млади се проводе у Кавосу, одакле сви долазе бели, јер се клубови никада не затварају.
Мишије острво
Фото: Пиксабеј

Улаз у Венецијанску тврђаву је код Листона, близу Еспланаде, а треба прећи мостић преко шанца. Дечацима ће се масивна тврђава много допасти. Овај бастион не треба мешати са новом тврђавом која се налази у граду, на брду.

Крф има Музеј азијске уметности.

Прочитајте још: Шта све можете у Грчкој са 5 ЕВРА?

Ипак, одмор на Крфу је својеврсно ходочашће, јер није потпун уколико се не посети Српска кућа. Налази се у центру града, близу Еспланаде и улице Каподистрија. Отворена је до 14 часова и не ради недељом. До острва Видо стиже се бродом, а на њему се налази Музеј костурница српских војника који су прошли Албанску голготу. Изградио га је краљ Александар, а пројектовао архитекта Николај Краснов.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.