Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 СТВАРИ КОЈЕ НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА РАДИТЕ НА АВИОНУ: Ово никако није безбедно, а додатно ћете изнервирати чланове посаде!

Постоји бон-тон за понашање током путовања авионом

1675442724_shutterstock_768981154-letenje-pravila-naslov.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Авиони нису баш најудобнија места, али некако, многи путници имају тенденцију да се раскомоте и више него што је неопходно, током лета. Можда мислите да сте прошли неопажено када сте изули ципеле, или када ваша деца издробе чипс свуда по поду, али стјуардесе су све то виделе. Чланови кабинског особља све примећују, јер се  одређена понашања и разноразне путнучке ''смицалице'' веома често понављају. Када сте мислили да вас нико не примећује, варате се- тако су мислили и многи пре вас.

' 'Људи генерално веома слично размишљају. Из мог искуства, путници се могу поделити на оне који: стално нешто запиткују, оне који намерно крше правила, оне који само траже пажњу, и незаинтересоване...па добро, има ту још под-категорија'', рекла нам је једна стјуардеса са завидним бројем миља иза себе.

Она каже, да таман кад помисли да је видела све- поново се изненади!

Сара Нелсон, међународна председница Удружења стјуардеса, поделила је своје савете са ''Тодаy'', разлажући их на 5 водећих ствари које стјуардесе никада не би урадиле као путници у авиону.

1. Не очекујте да ће вам стјуардеса читати мисли

'' Стјуардесе су на лету и психолози, бебиситерке, конобарице, и медицинске сестре...али ми не читамо још и мисли'', објашњава Нелсон.

На пример, када ваша стјуардеса иде поред вас током сервиса, покушајте да будете што је могуће више прецизнији да бисте им олакшали ствари. Ако желите кафу, обавезно наведите какву желите: црну, са млеком, шећером и тако даље. Замислите да сваки дан по 200 људи на сваком лету питате : '' Шта желите уз кафу?''
Немојте покушавати да дозовете стјуардесу боцкајући је прстима у леђа, то је основ бон- тона. Увек пођите од себе, да ли бисте ви волели да вам неко забада прст у леђа или руку? Дозивање са ''Ало'', је такође велико Не.
Љубазност и манири према посади могу вам повремено донети неке лепе погодности, истиче Нелсон.

Фото: Схуттерстоцк

2 .Не третирајте авион као свој дом

'' За љубав према свему што је свето, молим вас не скидајте ципеле током лета. Ово се стално дешава. Неретко, људи осете толику слободу да своја стопала подигну на седиште испред, и тиме сметају другом путнику, или чак на стакло испред седишта посаде, тако да док седе морају да гледају ваше босе ноге.''

Можда се чини као очигледна ствар, међутим Нелсонова је објаснила зашто ова непријатна навика може створити проблеме:

''Ово ствара често сукоб, да не говоримо о неугодним мирисима. Ова пракса је неприхватљива било да седите, или се боси крећете по авиону, или чак улазите у тоалет без обуће, што се често дешава '', наглашава она и додаје:

''За оне од нас који су гледали како се авиони окрећу назад и пале, без претходног чишћења, како би стигли ''слот'', верујте на реч да не желите да шетате около са изувеним ципелама.''

3. Пре него што авион крене са спуштањем, правац тоалет

У тренутку када пилоти дају сигнал, а посада уради објаву да је авион кренуо са снижавањем ка дестинацији, имаћете још 10так минута до припреме за слетање, када морате остати везани. Увек је боље да посетитие тоалет у овој фази, док је кретање још увек могуће, јер једном кад се знак за везивање укључи, у обавези сте да то и учините, и останете на седиштима. То важи и за децу, зато им понудите одлазак у тоалет раније, када то и могу.

'' По неписаном правилу, људи и деца пију током читавог лета и онда, сачекају да се укључи знак за обавезно везивање и желе у тоалет. Баш у тренутку када то не би смели. Због своје личне безбедности. Онда када им то није омогућено, јер тоалети се закључавају, крећу да се свађају и вређају посаду. Видела сам ово милион пута.''

Фото: Схуттерстоцк

4. Не пуштајте гласно музику 

Нелсон наводи, да је безброј пута доживела да један ''паметњаковић'' или цело друштво, одлуче да направе журку на авиону. Они пуштају гласно музику, малтретирају људе који желе да спавају, а неретко и желе да попију коју флашицу више, не знајући да посада има одговорност  да прекине са служењем алкохола, уколико сматра да ситуација измиче контроли.

5. Не будите ''Онај Један посебан''

У разговору са многим стјуардесама и стјуартима, Нелсон је схватила шта се најчешће дешава што их иритира. Једна од главних ствари, је дефинитивно то да када се врата затворе, и Персер стане испред свих да уради објаву добродошлице, увек, али увек, се једна особа сети да у том тенутку баш нешто мора да извади из кофера, па се одвезује и устаје. Исто и током демонстрација безбедносних процедура- тада се не устаје, јер можете заклонити вид неком другом путнику, а такође деконцентиршете посаду током процедуре.

'' Када је знак за везивање укључен- останите да седите и поштујте ово важно правило.''

И последње, али не мање битно, Нелсон каже:

'' Када авион слети и додирне писту, никако није тренутак да устајете и одмах скачете да отварате компартменте у жељи да узмете свој пртљаг. Тешко ћете изаћи пре осталих. Увек бар један ''паметнији од других'' устане, док остакли седе, у жељи да први узме ствари и припреми се за излазак. Посада је алергична на овакво понашање, да не говорим о безбедносном фактору, да у покрету путник може пасти, а ствари могу испасти из отвореног одељка и пасти некоме на главу, као што је било случајева'', завршава причу она.

 

БОНУС ВИДЕО: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas