· · Коментари: 0
КРИЗА

ХИЉАДУ АГЕНЦИЈА ПОД КАТАНЦЕМ? Одузимају на ПРАВО НА РАД, имамо 2 РЕШЕЊА, а НИКО НЕЋЕ ни да нас ЧУЈЕ!

Туристичке агенције су од 4. септембра затрпавале надлежне органе захтевима да се на време реши проблем са полисама, али правници су ћутали.

1601457413_turisti.jpg
Фото: Пиксабеј

Зашто се ћути читав месец? Једногласно питају туристичке агенције које су још у марту наговештавале да би могло да дође до тога да осигуравајуће куће одбију да агенцијама продуже полисе осигурања.

 

- Одузимају нам уставно право на рад! - каже - Гордана Продић из удружења туристичких агенција АНТАС.

Прочитајте још: НАЈГОРА година у историји: Туризам у СРБИЈИ су спасли ОВИ ЉУДИ

Туристичке агенције су очајне због чињенице да им данас истичу полисе за осигурање пословања, а никакав договор са осигуравачима није постигнут. То значи да ће око 400 туристичких агенција престати да организује путовања, што значи да ни посредници више неће имати шта да продају! То значи да ће око 1.000 фирми остати без посла.

Више од 1.000 фирми остаје без посла!

Нови Правилник је ступио на снагу и полисе су у јануару поскупеле осам пута, многе агенције су их платиле у целини (у просеку су коштале 8.000 евра), али осигуравачи ни њима неће да их продуже!

- Тражимо помоћ од државе да нас спаси од уцењивања осигуравача због немарности правника и нудимо два решења - каже Продићева.

Прочитајте још: ЕПСКО ХИПИ путовање: Да ли би кренули АУТОБУСОМ на ПУТ од 70 дана?

Прво решење је да уместо полисе агенције, сваки туриста сам себи купује полису. Такав систем влада у земљама ЕУ и само су они туристи "Томаса Кука" који су имали полисе добили своје паре назад!

- Друго решење је да Министарство туризма важећи Правилник стави ван снаге, јер су они преговарали са осигуравачима - каже Продићева.

Индивидуалне полисе
У случају да агенција банкротира туриста који има индивидуалну полису не мора да ћека инспекцију и  надлежне органе да испитују пословање, већ добија - новац!
Банке немају производ "банкарска гаранција од инсолвентности"

Агенције су протеклих недеља покушавале да обезбеде банкарске гаранције, јер Правилник подразумева то као алтернативу осигурању. Међутим, ни једна банка нема производ "банкарска гаранција о инсолвентности".

Гашењем агенција се не зна шта ће бити са ваучерима агенција!

- Највећи проблем је што су, практично, гашењем агенција довели у питање ваучере путника - истиче Продићева.

Прочитајте још: Потпуни ХИТ У СВЕТУ: Туре у којима откривају КО ИМ ЈЕ ДЕДА плаћају 8.000 евра, а долазили су и у СРБИЈУ

Агенције су у јануару биле дужне да осигуравачима дају бизнис план по АПР-у и број путника за свих 365 дана, а онда су биле приморане да купе седам пута скупље полисе и то за само девет месеци. Октобар би, када истиче полиса, био најпрометнији месец за ђачке екскурзије да није избила епидемија.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.