Oglas
· · Komentari: 0
KRIZA

HILJADU AGENCIJA POD KATANCEM? Oduzimaju na PRAVO NA RAD, imamo 2 REŠENJA, a NIKO NEĆE ni da nas ČUJE!

Turističke agencije su od 4. septembra zatrpavale nadležne organe zahtevima da se na vreme reši problem sa polisama, ali pravnici su ćutali.

1601457413_turisti.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Zašto se ćuti čitav mesec? Jednoglasno pitaju turističke agencije koje su još u martu nagoveštavale da bi moglo da dođe do toga da osiguravajuće kuće odbiju da agencijama produže polise osiguranja.

 

- Oduzimaju nam ustavno pravo na rad! - kaže - Gordana Prodić iz udruženja turističkih agencija ANTAS.

Pročitajte još: NAJGORA godina u istoriji: Turizam u SRBIJI su spasli OVI LJUDI

Turističke agencije su očajne zbog činjenice da im danas ističu polise za osiguranje poslovanja, a nikakav dogovor sa osiguravačima nije postignut. To znači da će oko 400 turističkih agencija prestati da organizuje putovanja, što znači da ni posrednici više neće imati šta da prodaju! To znači da će oko 1.000 firmi ostati bez posla.

Više od 1.000 firmi ostaje bez posla!

Novi Pravilnik je stupio na snagu i polise su u januaru poskupele osam puta, mnoge agencije su ih platile u celini (u proseku su koštale 8.000 evra), ali osiguravači ni njima neće da ih produže!

- Tražimo pomoć od države da nas spasi od ucenjivanja osiguravača zbog nemarnosti pravnika i nudimo dva rešenja - kaže Prodićeva.

Pročitajte još: EPSKO HIPI putovanje: Da li bi krenuli AUTOBUSOM na PUT od 70 dana?

Prvo rešenje je da umesto polise agencije, svaki turista sam sebi kupuje polisu. Takav sistem vlada u zemljama EU i samo su oni turisti "Tomasa Kuka" koji su imali polise dobili svoje pare nazad!

- Drugo rešenje je da Ministarstvo turizma važeći Pravilnik stavi van snage, jer su oni pregovarali sa osiguravačima - kaže Prodićeva.

Individualne polise
U slučaju da agencija bankrotira turista koji ima individualnu polisu ne mora da ćeka inspekciju i  nadležne organe da ispituju poslovanje, već dobija - novac!
Banke nemaju proizvod "bankarska garancija od insolventnosti"

Agencije su proteklih nedelja pokušavale da obezbede bankarske garancije, jer Pravilnik podrazumeva to kao alternativu osiguranju. Međutim, ni jedna banka nema proizvod "bankarska garancija o insolventnosti".

Gašenjem agencija se ne zna šta će biti sa vaučerima agencija!

- Najveći problem je što su, praktično, gašenjem agencija doveli u pitanje vaučere putnika - ističe Prodićeva.

Pročitajte još: Potpuni HIT U SVETU: Ture u kojima otkrivaju KO IM JE DEDA plaćaju 8.000 evra, a dolazili su i u SRBIJU

Agencije su u januaru bile dužne da osiguravačima daju biznis plan po APR-u i broj putnika za svih 365 dana, a onda su bile primorane da kupe sedam puta skuplje polise i to za samo devet meseci. Oktobar bi, kada ističe polisa, bio najprometniji mesec za đačke ekskurzije da nije izbila epidemija.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas