Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Скривене природне лепоте у Србији које ће вас оставити без даха: На води су и морате да их видите

Поред Златибора, Новог Сада, Београда, Копаоника и Врњачке Бање, Србија се може похвалити и дестинацијама и просторима који су мање познати, а који у потпуности одушевљавају своје ретке посетиоце

1706191426_e364fd7a4a6c631de732294eb2184e9d3c7e2d23.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када се са њима сусретнете, оставиће вас без даха мир и тајновитост којом одишу ови простори. Зато, ако сте љубитељ изворних природних лепота, што пре се упутите ка неком од скривених драгуља Србије.

Скривене природне лепоте на води

Реке и језера се могу похвалити највећим бројем несвакидашњих, задивљујућих атракције. Реке су својим деловањем створиле такве рељефне облике какве никада не би могла да изгради људска рука. Посебну чар свака од њих добија када јој се природа необичан и скривен положај, те доступност само правим заљубљеницима у природно. За вас смо у наставку издвојили најлепша скривена места на води. 

Водопад Прскало

Обронци јужног Кучаја богати су једном од најнеобичнијих атракција у Србији. Водопад представља необичну комбинацију воде и стене, те производ најзанимјивијих природних процеса. Прскало се налази поред пута који води од Ресавице ка Честобродици, општина Деспотовац, у долини реке Некудово, чији се извор налази изнад водопада. Водпад је висок 15 метара, а може се описати као високи, камени левак из кога истиче слаб млаз воде. Ова атракција купастог облика настала је од бигрених наслага које је вода створила током година свог деловања. Водопад се на свом почетку сужава, да би при крају добио своју највећу ширину.

Особеност Прскала је врело са малом количином воде која њим тече, чак и током пролећа, када достиже свој максимум. Лепоти водопада доприноси и задивљујућа околина - предивне букове шуме које шире своје крошње и праве богат хлад. И поред задивљујуће лепоте и положаја покрај пута, па и обележености, Водопад Прскало је прилично непознат. Уз мало улагања и промоције овај простор би се претворио у једну од најпосећенијих атракција Србије, те обавезан део туре кроз исток земље. 

Локација Водопада Прскало

Источна Србија се хвали овим дивним местом, а оно припада општини Деспотовац. У непосредној близини су и већи градови Параћин и Јагодина. 

Врело реке Грзе

Још један драгуљ који се налази у Источној Србији и који је нажалост потпуно туристички скрајнут заслужује да се његовој лепоти посвети читав један текст. Овај локалитет ће заиста окрепити вашу душу и одморити тело, а његова посебна предност је што је врло приступачан и до њега је лако доћи. Након искључења са ауто-пута према Зајечару, после 17 километара се налази табла за врело Грзе. После тога следи око 5 километара врло лошег пута, али ова лепотица заиста вреди да се мало помучите. Овај скривени драгуљ се налази у јужном делу Кучајских планина, те је окружен планинским врховима обраслим бујним зеленим дрвећем.

Читав простор се може дефинисати као комплекс састављен од занимљивих природних лепота и атракција, који заузима око 19 хектара. Подручје захвата врело, долину реке, као и пећину која је настала у једном од праваца истицања воде у Врелу. Предео улепшава вода задивљујуће плаво-зелене боје, а његово велико богатство чини и разноврсна флора и фауна. Осим тога, на овом подручју постоји око 50 километара планинарских стаза, неколико видиковаца, мост љубави и пар мањих водопада. Читав простор одише миром, тишином који одмара, те у том тренутку нимало не жалите што сте међу реткима који су открили ову лепоту и што нема буке и гужве да ремети савршенство. 

Где се налази Врело Грзе

Врело Грзе се налази источно од Параћина, који је и најближи градски центар, а припада параћинском селу Горња Мутница.

Плутајућа острва на Власинском језеру

Акумулационо језеро на југоистоку Србије представља изузетну атракцију захваљујући својим плутајућим острвима, која су настала као последица дизања водостаја и вишегодишњег распадања маховина тресетница. Половином 20. века, када је језеро пуњено, одређен број острва се подигао и испливао на површину. Данас језера заузимају површину од 10 хектара и налазе се под заштитом државе, као значајан природни феномен. Једно од највећих језера допливало је до обале и омогућило посетиоцима да се попну на њега и уживају у невероватној пловидби. Тло ових облика је мекано, а читава површина је покривена бујном вегетацијом. Од највеће мочваре на Балкану језеро је постало изузетна туристичка атракција, која је и поред своје необичности мање посећена и позната.

Власинско језеро - локација

Власинско језеро се налази на крајњем југоистоку земље, нешто источније од Врања и Сурдулице, а одмах до границе са Бугарском. Смештено је поред многих познатих атракција, те је савршено за излет током одмора у Нишу и јужној Србији. 

Росомачки лонци

И даље смо на истоку Србије, које изгледа поседује највећи број задивљујућих места и природних лепота, које нису довољно промовисане и откривене. Росомачки лонци спадају у једну од нестварних атракција, направљених искључиво радом природних процеса. Славињско грло или Росомачки лонци представљају клисуру Росомачке реке, а смештени су у близини села Славиње, које је на 30 километара од Пирота. До Лонаца се долази из центра села, а потребно је око 15 минута шетње која води кроз предивне пејзаже Старе планине, који су обележени. Овај локалитет је настао усецањем воденог тока у околне стене.

Читав кањон карактеристичан је по појави пречага у кориту реке, на основу чега се формирају нестварни вирови и слапови. Читав процес је настао под утицајем ерозије, коју река прави када пада у корито, које усеца велика снага воде. Ова нестварна појава изгледа као огроман дворац који штити своју речну површину и надвија се над њом. Њена лепота захтева да је обавезно посетите током својих одмора у овом делу Србије.

Како до Росомачких лонаца?

Росомачки лонци се налазе надомак Пирота, у селу Славиње. Овај локалитет се налази на самом истоку земље, на граници са Бугарском.

Река Година

Река Врело или Година своје име је добила по свом току који је дугачак 365 метара, што је чини најкраћој реком не само у Србији, већ и у свету. Налази се у западној Србији, у оквиру Националног парка Тара. Осим по својој дужини, Врело или Година је позната и по изузетно бистрој води и чаробним водопадима. Река извире великим врелом, а после свог кратког тока ствара водпад, који је висок 10 метара, а који се улива у Дрину. Лепоту предела ствара и флора која се налази на обали реке, а међу којима доминира дрвеће: јова, јаребика, јасен, брест, црна зова, орах. Иако је изузетно малог тока, река и њена околина се могу похвалити свим садржајима које поседују и велике реке у Србији: рибњаком, воденицом, потоцима, мостовима. Верујемо да је читав опис успео да вас убеди да је Година неправедно скрајнута природна лепотица и да заслужује да јој посветите пажњу током својих одмора у западном делу Србије. 

Где се налази река Година

Овај необични природни драгуљ се налази на 13 километара узводно од Бајине Баште, у насељу Перућац. Пут до њега је обележен и уређен, тако да вас ништа не може спречити да будете уживате у атракцијама овог задивљујућег простора. 

Прераст Шупља стена

Реч је о природном каменом мосту, који је створен у долини реке Ваља Прераст. Мост представља споменик природе који је заштићен законом и који своје ретке посетиоце задивљује и одушевљава својим необичним изгледом и пореклом. Шупља стена се налази у близини места Рудна Глава, на истоку Србије. Стена је посебно позната по својој изузетној висини од 45 метара и ширини лукова између речног корист, која износи 10 метара. Осим импозантне висине, мост задивљује и својим настанком - река која испод њега протиче стпљиво га је вековима градила, без ичије помоћи и удела људске руке. Осим моста, предео се може похвалити и другим природним лепотама: реком Бели изворац са прелепим каскадама и водопад висок 16 метара. До моста води живописна стаза у дужини од око километар. Мост је најлепши у току заласка сунца, када испод њега угледате сунчеве зраке како се пробијају.

Како стићи до Ваље Пераст

Ова скривена атракција се налази на 10 километара од града Мајданпека, до кога можете доћи ауто-путем 33 или аутобусима, који саобраћају чак и до Рудне Главе. 

Водопад Бледерија

И даље смо на Истоку Србије, делу Србије у коме се налази чак трећина свих водопада у земљи. Сада описујемо једну од задивљујућих, а мање познатих атракција ове врсте, чија лепота и скривеност одузимају дах. Бледерије је водопад који се налази на планини Мироч, на самој граници са Румунијом, недалеко од Кладова. Овај кладовски смарагд створен је на реци Бледерији и може се похвалити висином од 7 метара. Његов шум мами посетиоце и помаже им да настве преко клизавог хода уским стазама. Водпад је најлепши током пролећа и јесени када водопстај рече порасте и када овај прсотор добије најлепшу зелено-плаву, смарагдну боју. Температура воде је 8 степени, тако да само одважни посетиоци могу да уживају у купању. Осим водопада, предео око водопада је богат још једним, мањим, водопадом и пећином Соколовицом, те предивном околном природом, у којој живи разноврстан животињски свет.

Бледерија је у последње време откривена од великог броја људи, који, као и обично, успевају да униште природан предео знатном количном отпада. Апелујемо и молимо да, ако будете део туриста којима ће овај предивни природни локалитет пружити дивне тренутке, узвратитие истом мером и поведете рачуна оњеговом очувању.

Како до Водопада

Бледерије се налази на 31 километар од Кладова и 4 километра од села Река, на самом истоку Србије. Овај локалитет ће бити савршено место за излет током вашег одмора у Ђердапској клисури.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas