Oglas
· · Komentari: 0

Skrivene prirodne lepote u Srbiji koje će vas ostaviti bez daha: Na vodi su i morate da ih vidite

Pored Zlatibora, Novog Sada, Beograda, Kopaonika i Vrnjačke Banje, Srbija se može pohvaliti i destinacijama i prostorima koji su manje poznati, a koji u potpunosti oduševljavaju svoje retke posetioce

1706191426_e364fd7a4a6c631de732294eb2184e9d3c7e2d23.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Kada se sa njima susretnete, ostaviće vas bez daha mir i tajnovitost kojom odišu ovi prostori. Zato, ako ste ljubitelj izvornih prirodnih lepota, što pre se uputite ka nekom od skrivenih dragulja Srbije.

Skrivene prirodne lepote na vodi

Reke i jezera se mogu pohvaliti najvećim brojem nesvakidašnjih, zadivljujućih atrakcije. Reke su svojim delovanjem stvorile takve reljefne oblike kakve nikada ne bi mogla da izgradi ljudska ruka. Posebnu čar svaka od njih dobija kada joj se priroda neobičan i skriven položaj, te dostupnost samo pravim zaljubljenicima u prirodno. Za vas smo u nastavku izdvojili najlepša skrivena mesta na vodi. 

Vodopad Prskalo

Obronci južnog Kučaja bogati su jednom od najneobičnijih atrakcija u Srbiji. Vodopad predstavlja neobičnu kombinaciju vode i stene, te proizvod najzanimjivijih prirodnih procesa. Prskalo se nalazi pored puta koji vodi od Resavice ka Čestobrodici, opština Despotovac, u dolini reke Nekudovo, čiji se izvor nalazi iznad vodopada. Vodpad je visok 15 metara, a može se opisati kao visoki, kameni levak iz koga ističe slab mlaz vode. Ova atrakcija kupastog oblika nastala je od bigrenih naslaga koje je voda stvorila tokom godina svog delovanja. Vodopad se na svom početku sužava, da bi pri kraju dobio svoju najveću širinu.

Osobenost Prskala je vrelo sa malom količinom vode koja njim teče, čak i tokom proleća, kada dostiže svoj maksimum. Lepoti vodopada doprinosi i zadivljujuća okolina - predivne bukove šume koje šire svoje krošnje i prave bogat hlad. I pored zadivljujuće lepote i položaja pokraj puta, pa i obeleženosti, Vodopad Prskalo je prilično nepoznat. Uz malo ulaganja i promocije ovaj prostor bi se pretvorio u jednu od najposećenijih atrakcija Srbije, te obavezan deo ture kroz istok zemlje. 

Lokacija Vodopada Prskalo

Istočna Srbija se hvali ovim divnim mestom, a ono pripada opštini Despotovac. U neposrednoj blizini su i veći gradovi Paraćin i Jagodina. 

Vrelo reke Grze

Još jedan dragulj koji se nalazi u Istočnoj Srbiji i koji je nažalost potpuno turistički skrajnut zaslužuje da se njegovoj lepoti posveti čitav jedan tekst. Ovaj lokalitet će zaista okrepiti vašu dušu i odmoriti telo, a njegova posebna prednost je što je vrlo pristupačan i do njega je lako doći. Nakon isključenja sa auto-puta prema Zaječaru, posle 17 kilometara se nalazi tabla za vrelo Grze. Posle toga sledi oko 5 kilometara vrlo lošeg puta, ali ova lepotica zaista vredi da se malo pomučite. Ovaj skriveni dragulj se nalazi u južnom delu Kučajskih planina, te je okružen planinskim vrhovima obraslim bujnim zelenim drvećem.

Čitav prostor se može definisati kao kompleks sastavljen od zanimljivih prirodnih lepota i atrakcija, koji zauzima oko 19 hektara. Područje zahvata vrelo, dolinu reke, kao i pećinu koja je nastala u jednom od pravaca isticanja vode u Vrelu. Predeo ulepšava voda zadivljujuće plavo-zelene boje, a njegovo veliko bogatstvo čini i raznovrsna flora i fauna. Osim toga, na ovom području postoji oko 50 kilometara planinarskih staza, nekoliko vidikovaca, most ljubavi i par manjih vodopada. Čitav prostor odiše mirom, tišinom koji odmara, te u tom trenutku nimalo ne žalite što ste među retkima koji su otkrili ovu lepotu i što nema buke i gužve da remeti savršenstvo. 

Gde se nalazi Vrelo Grze

Vrelo Grze se nalazi istočno od Paraćina, koji je i najbliži gradski centar, a pripada paraćinskom selu Gornja Mutnica.

Plutajuća ostrva na Vlasinskom jezeru

Akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije predstavlja izuzetnu atrakciju zahvaljujući svojim plutajućim ostrvima, koja su nastala kao posledica dizanja vodostaja i višegodišnjeg raspadanja mahovina tresetnica. Polovinom 20. veka, kada je jezero punjeno, određen broj ostrva se podigao i isplivao na površinu. Danas jezera zauzimaju površinu od 10 hektara i nalaze se pod zaštitom države, kao značajan prirodni fenomen. Jedno od najvećih jezera doplivalo je do obale i omogućilo posetiocima da se popnu na njega i uživaju u neverovatnoj plovidbi. Tlo ovih oblika je mekano, a čitava površina je pokrivena bujnom vegetacijom. Od najveće močvare na Balkanu jezero je postalo izuzetna turistička atrakcija, koja je i pored svoje neobičnosti manje posećena i poznata.

Vlasinsko jezero - lokacija

Vlasinsko jezero se nalazi na krajnjem jugoistoku zemlje, nešto istočnije od Vranja i Surdulice, a odmah do granice sa Bugarskom. Smešteno je pored mnogih poznatih atrakcija, te je savršeno za izlet tokom odmora u Nišu i južnoj Srbiji. 

Rosomački lonci

I dalje smo na istoku Srbije, koje izgleda poseduje najveći broj zadivljujućih mesta i prirodnih lepota, koje nisu dovoljno promovisane i otkrivene. Rosomački lonci spadaju u jednu od nestvarnih atrakcija, napravljenih isključivo radom prirodnih procesa. Slavinjsko grlo ili Rosomački lonci predstavljaju klisuru Rosomačke reke, a smešteni su u blizini sela Slavinje, koje je na 30 kilometara od Pirota. Do Lonaca se dolazi iz centra sela, a potrebno je oko 15 minuta šetnje koja vodi kroz predivne pejzaže Stare planine, koji su obeleženi. Ovaj lokalitet je nastao usecanjem vodenog toka u okolne stene.

Čitav kanjon karakterističan je po pojavi prečaga u koritu reke, na osnovu čega se formiraju nestvarni virovi i slapovi. Čitav proces je nastao pod uticajem erozije, koju reka pravi kada pada u korito, koje useca velika snaga vode. Ova nestvarna pojava izgleda kao ogroman dvorac koji štiti svoju rečnu površinu i nadvija se nad njom. NJena lepota zahteva da je obavezno posetite tokom svojih odmora u ovom delu Srbije.

Kako do Rosomačkih lonaca?

Rosomački lonci se nalaze nadomak Pirota, u selu Slavinje. Ovaj lokalitet se nalazi na samom istoku zemlje, na granici sa Bugarskom.

Reka Godina

Reka Vrelo ili Godina svoje ime je dobila po svom toku koji je dugačak 365 metara, što je čini najkraćoj rekom ne samo u Srbiji, već i u svetu. Nalazi se u zapadnoj Srbiji, u okviru Nacionalnog parka Tara. Osim po svojoj dužini, Vrelo ili Godina je poznata i po izuzetno bistroj vodi i čarobnim vodopadima. Reka izvire velikim vrelom, a posle svog kratkog toka stvara vodpad, koji je visok 10 metara, a koji se uliva u Drinu. Lepotu predela stvara i flora koja se nalazi na obali reke, a među kojima dominira drveće: jova, jarebika, jasen, brest, crna zova, orah. Iako je izuzetno malog toka, reka i njena okolina se mogu pohvaliti svim sadržajima koje poseduju i velike reke u Srbiji: ribnjakom, vodenicom, potocima, mostovima. Verujemo da je čitav opis uspeo da vas ubedi da je Godina nepravedno skrajnuta prirodna lepotica i da zaslužuje da joj posvetite pažnju tokom svojih odmora u zapadnom delu Srbije. 

Gde se nalazi reka Godina

Ovaj neobični prirodni dragulj se nalazi na 13 kilometara uzvodno od Bajine Bašte, u naselju Perućac. Put do njega je obeležen i uređen, tako da vas ništa ne može sprečiti da budete uživate u atrakcijama ovog zadivljujućeg prostora. 

Prerast Šuplja stena

Reč je o prirodnom kamenom mostu, koji je stvoren u dolini reke Valja Prerast. Most predstavlja spomenik prirode koji je zaštićen zakonom i koji svoje retke posetioce zadivljuje i oduševljava svojim neobičnim izgledom i poreklom. Šuplja stena se nalazi u blizini mesta Rudna Glava, na istoku Srbije. Stena je posebno poznata po svojoj izuzetnoj visini od 45 metara i širini lukova između rečnog korist, koja iznosi 10 metara. Osim impozantne visine, most zadivljuje i svojim nastankom - reka koja ispod njega protiče stpljivo ga je vekovima gradila, bez ičije pomoći i udela ljudske ruke. Osim mosta, predeo se može pohvaliti i drugim prirodnim lepotama: rekom Beli izvorac sa prelepim kaskadama i vodopad visok 16 metara. Do mosta vodi živopisna staza u dužini od oko kilometar. Most je najlepši u toku zalaska sunca, kada ispod njega ugledate sunčeve zrake kako se probijaju.

Kako stići do Valje Perast

Ova skrivena atrakcija se nalazi na 10 kilometara od grada Majdanpeka, do koga možete doći auto-putem 33 ili autobusima, koji saobraćaju čak i do Rudne Glave. 

Vodopad Blederija

I dalje smo na Istoku Srbije, delu Srbije u kome se nalazi čak trećina svih vodopada u zemlji. Sada opisujemo jednu od zadivljujućih, a manje poznatih atrakcija ove vrste, čija lepota i skrivenost oduzimaju dah. Blederije je vodopad koji se nalazi na planini Miroč, na samoj granici sa Rumunijom, nedaleko od Kladova. Ovaj kladovski smaragd stvoren je na reci Blederiji i može se pohvaliti visinom od 7 metara. NJegov šum mami posetioce i pomaže im da nastve preko klizavog hoda uskim stazama. Vodpad je najlepši tokom proleća i jeseni kada vodopstaj reče poraste i kada ovaj prsotor dobije najlepšu zeleno-plavu, smaragdnu boju. Temperatura vode je 8 stepeni, tako da samo odvažni posetioci mogu da uživaju u kupanju. Osim vodopada, predeo oko vodopada je bogat još jednim, manjim, vodopadom i pećinom Sokolovicom, te predivnom okolnom prirodom, u kojoj živi raznovrstan životinjski svet.

Blederija je u poslednje vreme otkrivena od velikog broja ljudi, koji, kao i obično, uspevaju da unište prirodan predeo znatnom količnom otpada. Apelujemo i molimo da, ako budete deo turista kojima će ovaj predivni prirodni lokalitet pružiti divne trenutke, uzvratitie istom merom i povedete računa onjegovom očuvanju.

Kako do Vodopada

Blederije se nalazi na 31 kilometar od Kladova i 4 kilometra od sela Reka, na samom istoku Srbije. Ovaj lokalitet će biti savršeno mesto za izlet tokom vašeg odmora u Đerdapskoj klisuri.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas