· · Коментари: 0
МОДЕРНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

Е, ово нам је требало! МОБИЛНИ ТЕЛЕФОН ће водити рачуна ДА ЛИ СМО ПРЕВИШЕ ПОПИЛИ

Последњи изум америчких научника могао би наићи на одушевљење корисника широм света, посебно оних који воле чашицу више

1600811637_pijanstvo.jpg
Фото: Pixabay

Паметни мобилни телефон ускоро би могао да нас упозори и каже кориснику да ли је под утицајем алкохола. Заправо, овај сензор на мобилном телефону контролисаће начин на који власник телефона хода.

Прочитајте још: Да ли болујете од НОМОФОБИЈЕ, а да нисте ни свесни да ИМАТЕ ОВУ ДИЈАГНОЗУ?

Према тврдњама научника са Медицинског факултета Универзитета у Питсбургу, циљ је да се оваквим информацијама корисницима сугерише да није право време за вожњу аутомобила.

Прочитајте још: КОМПЛЕКСАН И НЕВЕРОВАТАН-: Овај СВЕМИРСКИ сат ће вас оставити БЕЗ ДАХА (ВИДЕО)

За потребе истраживања ангажован је тим од 22 волонтера различитих старосних доби који су након једночасовног конзумирања коктела са вотком тестирани са 2 примила алкохола у крви. Након конзумације коктела, испитаницима су фиксирали паметне телефоне на леђа и седам сати тестирали ниво алкохола у крви и способност ходања по исцртаној равној линији.

Прочитајте још: Технолошка ПОБЕДА: Европол разбио мрежу за комуникацију коју су користиле ХИЉАДЕ КРИМИНАЛАЦА

Научници су приметили да је у 90 одсто случајева дошло до промене у ходу испитаника, а до тог закључка су дошли користећи акцелерометре који се налазе у паметним телефонима, па су тако прецизно могли предвидети кад је концентрација алкохола у крви прешла дозвољено ограничење.

Прочитајте још: Корисницима свануло! НЕТФЛИX тестира нове опције које ће ОЛАКШАТИ ЖИВОТ

 - Ова контролирано лабораторијско истраживање показује да наши паметни телефони могу бити корисни за препознавање функционалних промена кретања повезаних са алкохолом. Имамо јаке сензоре које носимо са собом и морамо научити како да их користимо, како би најбоље служили јавном здрављу и безбедности. Применом тих сензора можемо упозорити некога ко није ни свестан да је у алкохолисаном стању - објјашњава руководилац студије, доктор Брајан Суфолето. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.