· · Коментари: 0
РАЗВИЈАЊЕ ЧУЛА

Имате ШЕСТО ЧУЛО које вероватно још не користите! Учесници истраживања показали необичну способност

Људи имају шесто чуло које већина нас не користи, али би могли да науче.

1630493415_third-eye-2886688_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј

Неки људи који су слепи већ су смислили како да то искористе, на сличан начин на који се делфини крећу под водом, а слепи мишеви се сналазе у мрклом мраку. Само је питање времена када ће и други схватити како то да учине, кажу научници.

Прочитајте још: Десет СИМБОЛА из СНОВА које не треба да игноришете! Подсвест вам шаље поруку

Пробуђено шесто чуло

Наших пет чула - вид, звук, мирис, укус и додир - помажу нам да разумемо и опажамо свет око нас. Али према две недавне студије, људи могу да уђу у такозвано шесто чуло и науче како да се крећу кроз мрак када наш вид не може да се пробије.

Неки људи много боље користе ехолокацију од других, показало је истраживање.

Делфини и неке друге животиње користе биолошки сонар, назван ехолокација, да би се кретали чак и када их тамна, мутна вода спречава да виде. Чини се да слепи мишеви осећају звук док се одбија од препрека док несметано лете кроз мрачне просторе.

Како је било некад?
Већина људског постојања одвијала се без вештачког светла, па смо много времена проводили у мраку. Провели смо време у пећинама, и морали смо да знамо шта је око нас да бисмо избегли претње и предаторе. А можете чути много лакше иза угла него што можете видети, и можете чути кроз лишће много лакше него што можете видети кроз њега. Постоје докази да су слепи људи још у 1700 -им годинама користили ехолокацију за маневрисање кроз друштво. И студије су већ показале да ће, у одсуству вида, мозак појачати друга чула да компензује. 

Људи пасивно користе ехолокацију све време. Када особа уђе у собу и интуитивно схвати да ли је простор мали или велики и да ли садржи намештај, вероватно своју интуицију заснива на ођецима. Слепи људи понекад куцну штапом или лагано згазе ногом како би стекли осећај за простор око себе. Људи такође могу ехолоцирати пуцањем прстију или цоктањем, кажу научници, јер се звучни таласи које ствара одбијају од оближњих објеката. Људи са мало или без обуке могу научити да користе те ођеке за одређивање облика, величине или текстуре објекта. 

Оријентација

У новој студији, тестирано је да ли људи могу научити да ехолоцирају. Учесници су похађали 20 обука - две недељно по 10 недеља - а затим су покушали да користе ехолокацију да идентификују величину објекта и његову оријентацију у лабораторији. Осим тога, завршили су задатак навигације заснован на рачунару, у којем су слушали звукове и кретали се око објеката.

"Имали смо огроман старосни распон - од 21 до 79 година - и укључивали смо и слабовиде и слепе људе, и сви су учили", рекао је један од истраживача. За људе који нису могли да виде, развијање њихове способности активног опажања повећало је њихову способност самосталног кретања и побољшало осећај благостања.

Прочитајте још: ТЕСТ ЛИЧНОСТИ: Начин на који држите ПЕСНИЦУ открива много о вама

Занимљиви резултати истраживања

У другом истраживању, имали су 15 учесника који нису обучени за ехолокацију који шаљу звучне таласе, са компјутерских таблета, који су били слични буци коју слепи мишеви користе када лете кроз мрак. Затим су их питали да ли се цилиндар у просторији који нису могли видети креће или мирује. Чак и без обуке, већина учесника је знала одговор. Људима вероватно није тешко да схвате технику и користе је у интеракцији са својим окружењем. Ипак, неки учесници су у томе били много бољи од других, кажу они.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.