Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Краљ Чарлс ИИИ: Шта до сада знамо о плановима за крунисање и ОПЕРАЦИЈИ ''ЗЛАТНА КУГЛА''?

Протокол се састоји из шест фаза службе

1681824781_shutterstock_2288118869-kign-Charles.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Крунисање новог британског краља Чарлса Трећег одржаће се у суботу 6. маја 2023. године, у Вестминстерској опатији у Лондону. Планови, чије је шифровано име ''Операција Златна кугла'', строго су чувана тајна - али ево шта знамо о њима до сада.

Шта је крунисање?
За монарха заправо није неопходно да буде крунисан да би постао краљ. Чарлс је аутоматски постао краљ у тренутку кад је умрла његова мајка.

Краљ Едвард Осми владао је као краљ, а да никад није био крунисан.
Крунисање је истовремено симболична верска церемонија, током које се крунише владар и врши се чин постављања круне на монархову главу.

Крунисање озваничава монархову улогу као поглавара Цркве Енглеске, и обележава предавање титуле и власти са једног монарха на следећег.

Шта се дешава на крунисању?

Крунисања су остала прилично слична више од 1.000 година, а Велика Британија је једина земља у Европи која и даље одржава ту врсту церемоније. Међутим, Бакингемска палата је наговестила промене, најавивши да ће крунисање краља Чарлса бити „укорењено у дугогодишњим традицијама" али да ће и „одражавати монархову улогу данас и загледати се у будућност".

Врло је вероватно да ће оно бити краће, и мањег обима него крунисање краљице Елизабете Друге 1953, са ширим спектром заступљених вероисповести.

Традиционално, постоји шест фаза службе:

Заклетва: Владар се зариче да ће поштовати закон и Цркву Енглеске
Помазање: Краљу ће бити скинута церемонијална одора и он ће бити поседнут на столицу за крунисање. Балдахин од златне тканине биће држан изнад краља, да га сакрије од погледа. Надбискуп ће помазати краљеве руке, груди и главу светим уљем. Оно је направљено по тајном рецепту, али се зна да садржи амбру, цвеће наранџе, руже, јасмин и цимет
Инвеститура: Владар ће се потом вратити на столицу за крунисање да би добио Краљевску куглу, која представља верску и моралну власт, Жезло, које представља моћ, и Сувереново жезло - златну шипку која на врху има белу емајлирану голубица која симболише правду и милост. Коначно, надбискуп ће на краљеву главу поставити круну Светог Едварда
Устоличење и одавање поште: Краљ ће се са столице за крунисање преселити на престо. Поданици ће потом клекнути пред монархом и одати му пошту
Признавање: Док стоји поред столице за крунисање, монарха ће надбискуп од Кентерберија представити окупљенима у Опатији. Окупљени ће повикати: „Боже, чувај краља!" и огласиће се трубе.
Потом ће краљица супруга бити помазана и крунисана на исти начин.

Ко ће присуствовати?
Крунисање је државна почаст, и британска влада ће саставити списак званица.

Поред краљевске породице, крунисању ће присуствовати премијер, представници британских домова парламента, и шефови држава и чланови краљевских породица из читавог света.

Крунисању краљице Елизабете Друге у Вестминстерској опатији присуствовало је укупно 8.251 гостију.

За крунисање краља Чарлса очекује се да ће бити 2.200 присутних - што је уобичајени капацитет опатије. Готово је сигурно да ће крунисање бити преношено уживо, баш као и крунисање краљице Елизабете Друге.

Очекује се публика са свих страна света, која ће бројати стотине милиона.

Коју круну ће носити Чарлс?
Краљ ће бити крунисан круном краља Едварда из 17. века од чистог злата. Изузетно је тешка, и користи се само за чин крунисања.

Краљица Елизабета Друга је никад није носила нигде, сем на властитом крунисању.

После краљичине смрти, обновила се расправа о начину на које је Британско царство дошло до неког од краљевског драгог камења.

Највећи део контроверзе врти се око дијаманата који се могу наћи у две круне.

Једна је империјална државна круна, коју монарх ставља пред крај церемоније крунисања и коју ће носити и када се буде појавио на балкону Бакингемске палате.

Круна садржи дијамант Кулинан Други, који се понекад назива Другом звездом Африке.

Краљ Едвард Седми га је добио за 66. рођендан од владе Трансвала - бивше колоније британске круне - у данашњој Јужној Африци.

Не зна се да ли ће краљица супруга носити круну са крунисања Краљице мајке - она садржи још један контроверзни дијамант, Кох-и-Нор. Он је један од највећих брушених дијаманата на свету, а Индија, Пакистан, Авганистан и Иран тврде да припада њима.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas