· · Коментари: 0
ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Лажни интервју Михаела Шумахера: „ЦхатГпт је ужасно моћно оружје којим ми нисмо спремни да рукујемо“

''Са претраге на Интернету прешли смо на одговоре, а недавно дошли и до циљева''

1682841735_sUMAHER-NASLOVNA.jpg
Пхото: Профимедиа

Јавност је пре неколико дана остала затечена, када је немачки недељник објавио први наводни интервју легендарног возача Формуле 1 Михаела Шумахера, након несреће која се догодила у децембру 2013. године.

Испоставило се да је недељник „Дие Актуелле“, интервју урадио са ЦхатГПТ програмом, који је генерисан вештачком интелигенцијом. Породица легендарног возача одлучила је да лист тужи. Гостујући у емисији „Уранак“ на телевизији К1, ИТ стручњак Петар Васић и инжењер машинског учења Миа Вујовић, објаснили су на који начин је урађен интервјуу, и да ли ће вештачка интелигенција у будућности моћи да нас контролише.

- Што се тиче самог система и сличних, то су заправо софтвери који генеришу реч, или низ речи на основу великих језичких модела. Ту имамо два модела, један је база података, а други је математички модел, односно алгоритам. Он доноси закључке и тражи обрасце управо помоћу те базе података. ЦхатГПТ систем, је обучаван на јако великој количини података који садрже новинске чланке, разне Интернет странице, бројне књиге, академске чланке и на основу свих ти података, математичким моделима долази до одређених закључака и генерише излаз. Ти подаци, пошто је Шумахер јавна личност, садрже одређене информације. Вештачка интелигенција неће конкретно завршити неку реченицу, какву је нашао софтвер директно у неком новинарском чланку, већ ће моћи да резонује – објашњава Миа Вујовић, и додаје да интервју није направљен само на основу података које вештачка интелигенција има о легендарном возачу.

- Вештачка интелигенција у својој бази података има информације да је Шумахер као јавна личност доживео несрећу. Оно што је јако битно је начин на који су одговори у том интервјуу настали. Вештачка интелигенција, нарочито ЦхатГПТ, има информације о разним несрећама и он буквално наставља реченице, не само у складу са ситуацијом Шумахера, већ у складу са читавом базом података, и на тај начин доноси закључке и прави смишљену причу. Јако велику улогу има то, какве захтеве је ЦхатГПТ добио, да би такав један интервју настао.

Фото: Принтсцреен К1 Уранак

Миа Вујовић напомиње, да вештачка интелигенција има бројне предности, али и мане, искључиво ако те алате погрешно користимо.

- ЦхатГПТ треба да посматрамо као један алат, који може да има бројне бенефите, уколико га користите на прави начин – закључила је.

Петар Васић објашњава, да овај софтвер предвиђа шта би била следећа реч, и да је у суштини читав лажни интервју Михаела Шумахера базиран на томе.

- Он може да генерише целу реченицу која има смисла, и почеће да генерише одговоре на тај начин. То не значи да је истина, али статистички је велика је вероватноћа да би он тако нешто изговорио – рекао је Петар Васић, и додао да се пре недељу дана појавио нови софтвер АутоГПТ.

- Појавио се аутономни ГПТ који може да прави агента. Након 15 година гуглања по интернету, у новембру се појавио ЦхатГПТ, тако да смо са тражења по интернету прешли на одговоре. Од пре седам дана, директно дошли на циљеве – каже Васић и додаје да са појавом АутоГПТ-ија, може доћи и до велике злоупотребе.

-Можемо да очекујемо да ће пуно сајтова изгледати као банке, и гомила људи ће преко друштвених мрежа наводити друге људе да долазе ту и да провере свој рачун. АутоГПТће у том моменту моћи да покупи све шифре и празни банковне рачуне. Оно што највише плаши је чињеница, да ће то моћи да уради и мало дете. Ужасно је моћно оружје, а мислим да ми нисмо спремни да рукујемо тиме – каже Пета Васић и упозорава наше људе, да вештачка интелигенција може да клонира глас.-

- Овим путем желим да упозорим све људе да са себи блиским људима, договоре неку лозинку, како би се заштитили од злоупотреба вештачке интелигенције – закључио је Петар Васић у емисији „Уранак“ на телевизији К1.

Да ли вас плаши развој вештачке интелигенције или не?

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.