Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ОСКРНАВИЛА ЈЕ МУЗЕЈСКИ ЕКСПОНАТ": Стручњаци кивни на Ким Кардашијан јер је носила оригиналну хаљину МЕРИЛИН МОНРО

Познато је да холивудске догађаје попут Мет Гале коментаришу стручњаци, новинари, фанови, блогери и критичари недељама касније. Од тога ко је шта носио, које су комбинације биле најгоре, а које најбоље - до анализирања свих познатих личности до танчина које су биле присутне те вечери

1651765429_kim.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/Инсиде Едитион
Oglas

Чини се да је ове године, Ким Кардашијан засенила све званице на Мет Гали, да ли изгледом или чињеницом да се појавила у оригиналној хаљини коју је носила Мерилин Монро 1962. године.

Прочитајте још: Џастин Бибер објаснио у чему је пронашао мир: "Мислио сам да ће брак да ми реши проблеме"

Главни организатор Мет Гале је Ана Винтур, а чини се да је она посебно наклоњена породици Кардашијан, јер је ове године цео женски део екипе био позван. Много критичари ово осуђују, јер сматрају да њима тамо није место.

Оно што им је највише засметало јесте чињеница да је Ким Кардашијан обукла оригиналну хаљину Мерилин Монро из 1962. године, у којој је отпевала "Срећан рођендан, господине председниче", свом наводном љубавнику Џону Ф. Кенедију.

Ову хаљину, Ким је изнајмила из Риплијевог музеја у Орланду. Музеј је купио хаљину на аукцији у аукцијској кући Јулиен'с 2016. године за 4,8 милиона долара, најскупља је икада продата на аукцији у САД. Ову хаљину с дубоким изрезом од танке свиле краси више од 6.000 ручно ушивених кристала и тешка је скоро три килограма.

Историчари уметности и други стручњаци укључујући Сару Скатуро, бившу главну конзерваторку у Институту за костиме Метрополитана нису се устручавали да кажу шта мисле:  "Када сам била управница конзерваторске лабораторије Института за костиме, морала сам да одбијем захтеве људи, укључујући Ану Винтур, да незамењиве предмете у колекцији носе модели и славне особе" - написала је Скатуро у објави на Инстаграму.

И док су се многи питали какве везе уопште има Мерилин Монро са темом Мет Гале, медији су покушали да добију изјаву некога од организатора, па и саме Ане Винтур која није желела да коментарише ништа. 

"То је једна од најпознатијих хаљина на свету, историјски одевни предмет који не би смео да изађе из музеја. Па, конзерватори детаљно разматрају много тога пре него што крену било шта да раде на било ком одевном предмету. Рецимо, могу да одлуче да оставе мрље од зноја, јер је то део интегритета тог одевног предмета." - рекла је модна историчарка Керен Бен-Хорин за Дејли Бист.

Скатуро је рекла да, будући да је Ким успела добије дозволу да обуче ову хаљину, то значи да ће инспирисати и друге "моћне богаташе" да притискају одговорне људе да им допусте да позајме неки други уникатни одевни предмет:  - Ношење оштећује историјску одећу - написала је Скатуро у свом посту - Свилена хаљина стара 60 година, с украсима, има своје слабе, проблематичне тачке. Ким сигурно користи лосионе, креме, парфеме, шминку за тело и слично, а све то може додатно да наштети хаљини - написала је конзерваторка. 

Бен Хорин сложила се са овим мишљењем: "Сви смо видели да јој је било тешко да хода у њој. Лако је могла да се испрља и поцепа. Мислим да је била јако лоша идеја дозволити изношење из музеја.

Аманда Џоинер из Рипли Ентертејмента, компаније власника хаљине, за Дејли Бист објаснила је зашто су Ким позајмили ову хаљину: "Осећали смо да је ово начин да новој генерацији покажемо 60 година стар, култни предмет". и додала:  "Након што смо пре неколико месеци примили њену молбу да обуче хаљину, морали смо много тога да расправимо. Највећи изазов је био осигурати да се ништа не догоди с хаљином чија је вредност непроцењива, из историјске перспективе, али и из перспективе поп културе. Нико осим Мерилин Монро је није је носио. Кроз многе разговоре с Ким и њеним тимом и поставили смо пуно правила око сигурности и руковања хаљином. Наш представник је увек био уз Ким. Да смо у једном једином тренутку схватили да ипак не желимо да идемо до краја с планом, све бисмо зауставили."

Џоинер је испричала и како је са својим тимом из Орланда путовала до Калабасаса, где Ким живи, приватним авионом који је послала Кардашијан. Када је ријалити звезда пробала хаљину која се чува у посебном трезору с контролисаном влагом и температуром, открила је да јој не пристаје. Одлучна да успе у својој намери да свету покаже како је баш она ултимативна дива 21. века, отишла је на строгу дијету и, наводно, изгубила седам килограма у три недеље. Али очигледно недовољно јер су на Мет Гали многи приметили да Ким хаљину није могла да закопча до краја те је, да то прикрије, носила бели крзнени огртач. Крзном се, давне 1962. године, огрнула и Мерилин.

Рекла је и како није имала уобичајену шминку и трудила се да не уради ишта што би "угрозило интегритет хаљине". Славну хаљину обукла је уз помоћ екипе из Риплија и носила ју је само током појављивања на црвеном тепиху, за камере и фото-апарате. Затим се пресвукла и остатак вечери носила реплику. Штавише, њена екипа припремила је три реплике за случај да јој затребају.

- Изузетно поштујем хаљину и оно што она значи за америчку историју - изјавила је Кардашијан за Вог. Након бала, хаљина је враћена у Орландо, а за који месец биће поново изложена у музеју.  Пракса да славне особе носе на црвеном тепиху архивске одевне предмете или винтиџ хаљине није никаква новост, али сада је ту сасвим нова територија на којој вребају разне опасности и ризици да слава и богатство имају надмоћ над струком и историјом. 

Делу критичара смета што се Ким Кардашијан уопште дрзнула да тражи нешто овакво, али већина каже да одговорност у овом случају искључиво пада на Рипли и запослене. - "Када хаљина уђе у музејску збирку, то је то. На исти начин на који не бисте допустили Ким Кардашијан да оде с Мона Лизом, тако је и у овом случају" - рекла је Керен Бен-Хорин и додала: "Сви ми помислимо како би било лепо носити нешто из музеја. То је оно што модне изложбе чини тако успешним. Али то се не ради". Међутим, ако сте Кардашијан у данашње време, онда то можете. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas