Oglas
· · Komentari: 0

"OSKRNAVILA JE MUZEJSKI EKSPONAT": Stručnjaci kivni na Kim Kardašijan jer je nosila originalnu haljinu MERILIN MONRO

Poznato je da holivudske događaje poput Met Gale komentarišu stručnjaci, novinari, fanovi, blogeri i kritičari nedeljama kasnije. Od toga ko je šta nosio, koje su kombinacije bile najgore, a koje najbolje - do analiziranja svih poznatih ličnosti do tančina koje su bile prisutne te večeri

1651765429_kim.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/Inside Edition
Oglas

Čini se da je ove godine, Kim Kardašijan zasenila sve zvanice na Met Gali, da li izgledom ili činjenicom da se pojavila u originalnoj haljini koju je nosila Merilin Monro 1962. godine.

Pročitajte još: Džastin Biber objasnio u čemu je pronašao mir: "Mislio sam da će brak da mi reši probleme"

Glavni organizator Met Gale je Ana Vintur, a čini se da je ona posebno naklonjena porodici Kardašijan, jer je ove godine ceo ženski deo ekipe bio pozvan. Mnogo kritičari ovo osuđuju, jer smatraju da njima tamo nije mesto.

Ono što im je najviše zasmetalo jeste činjenica da je Kim Kardašijan obukla originalnu haljinu Merilin Monro iz 1962. godine, u kojoj je otpevala "Srećan rođendan, gospodine predsedniče", svom navodnom ljubavniku Džonu F. Kenediju.

Ovu haljinu, Kim je iznajmila iz Riplijevog muzeja u Orlandu. Muzej je kupio haljinu na aukciji u aukcijskoj kući Julien's 2016. godine za 4,8 miliona dolara, najskuplja je ikada prodata na aukciji u SAD. Ovu haljinu s dubokim izrezom od tanke svile krasi više od 6.000 ručno ušivenih kristala i teška je skoro tri kilograma.

Istoričari umetnosti i drugi stručnjaci uključujući Saru Skaturo, bivšu glavnu konzervatorku u Institutu za kostime Metropolitana nisu se ustručavali da kažu šta misle:  "Kada sam bila upravnica konzervatorske laboratorije Instituta za kostime, morala sam da odbijem zahteve ljudi, uključujući Anu Vintur, da nezamenjive predmete u kolekciji nose modeli i slavne osobe" - napisala je Skaturo u objavi na Instagramu.

I dok su se mnogi pitali kakve veze uopšte ima Merilin Monro sa temom Met Gale, mediji su pokušali da dobiju izjavu nekoga od organizatora, pa i same Ane Vintur koja nije želela da komentariše ništa. 

"To je jedna od najpoznatijih haljina na svetu, istorijski odevni predmet koji ne bi smeo da izađe iz muzeja. Pa, konzervatori detaljno razmatraju mnogo toga pre nego što krenu bilo šta da rade na bilo kom odevnom predmetu. Recimo, mogu da odluče da ostave mrlje od znoja, jer je to deo integriteta tog odevnog predmeta." - rekla je modna istoričarka Keren Ben-Horin za Dejli Bist.

Skaturo je rekla da, budući da je Kim uspela dobije dozvolu da obuče ovu haljinu, to znači da će inspirisati i druge "moćne bogataše" da pritiskaju odgovorne ljude da im dopuste da pozajme neki drugi unikatni odevni predmet:  - Nošenje oštećuje istorijsku odeću - napisala je Skaturo u svom postu - Svilena haljina stara 60 godina, s ukrasima, ima svoje slabe, problematične tačke. Kim sigurno koristi losione, kreme, parfeme, šminku za telo i slično, a sve to može dodatno da našteti haljini - napisala je konzervatorka. 

Ben Horin složila se sa ovim mišljenjem: "Svi smo videli da joj je bilo teško da hoda u njoj. Lako je mogla da se isprlja i pocepa. Mislim da je bila jako loša ideja dozvoliti iznošenje iz muzeja.

Amanda Džoiner iz Ripli Entertejmenta, kompanije vlasnika haljine, za Dejli Bist objasnila je zašto su Kim pozajmili ovu haljinu: "Osećali smo da je ovo način da novoj generaciji pokažemo 60 godina star, kultni predmet". i dodala:  "Nakon što smo pre nekoliko meseci primili njenu molbu da obuče haljinu, morali smo mnogo toga da raspravimo. Najveći izazov je bio osigurati da se ništa ne dogodi s haljinom čija je vrednost neprocenjiva, iz istorijske perspektive, ali i iz perspektive pop kulture. Niko osim Merilin Monro je nije je nosio. Kroz mnoge razgovore s Kim i njenim timom i postavili smo puno pravila oko sigurnosti i rukovanja haljinom. Naš predstavnik je uvek bio uz Kim. Da smo u jednom jedinom trenutku shvatili da ipak ne želimo da idemo do kraja s planom, sve bismo zaustavili."

Džoiner je ispričala i kako je sa svojim timom iz Orlanda putovala do Kalabasasa, gde Kim živi, privatnim avionom koji je poslala Kardašijan. Kada je rijaliti zvezda probala haljinu koja se čuva u posebnom trezoru s kontrolisanom vlagom i temperaturom, otkrila je da joj ne pristaje. Odlučna da uspe u svojoj nameri da svetu pokaže kako je baš ona ultimativna diva 21. veka, otišla je na strogu dijetu i, navodno, izgubila sedam kilograma u tri nedelje. Ali očigledno nedovoljno jer su na Met Gali mnogi primetili da Kim haljinu nije mogla da zakopča do kraja te je, da to prikrije, nosila beli krzneni ogrtač. Krznom se, davne 1962. godine, ogrnula i Merilin.

Rekla je i kako nije imala uobičajenu šminku i trudila se da ne uradi išta što bi "ugrozilo integritet haljine". Slavnu haljinu obukla je uz pomoć ekipe iz Riplija i nosila ju je samo tokom pojavljivanja na crvenom tepihu, za kamere i foto-aparate. Zatim se presvukla i ostatak večeri nosila repliku. Štaviše, njena ekipa pripremila je tri replike za slučaj da joj zatrebaju.

- Izuzetno poštujem haljinu i ono što ona znači za američku istoriju - izjavila je Kardašijan za Vog. Nakon bala, haljina je vraćena u Orlando, a za koji mesec biće ponovo izložena u muzeju.  Praksa da slavne osobe nose na crvenom tepihu arhivske odevne predmete ili vintidž haljine nije nikakva novost, ali sada je tu sasvim nova teritorija na kojoj vrebaju razne opasnosti i rizici da slava i bogatstvo imaju nadmoć nad strukom i istorijom. 

Delu kritičara smeta što se Kim Kardašijan uopšte drznula da traži nešto ovakvo, ali većina kaže da odgovornost u ovom slučaju isključivo pada na Ripli i zaposlene. - "Kada haljina uđe u muzejsku zbirku, to je to. Na isti način na koji ne biste dopustili Kim Kardašijan da ode s Mona Lizom, tako je i u ovom slučaju" - rekla je Keren Ben-Horin i dodala: "Svi mi pomislimo kako bi bilo lepo nositi nešto iz muzeja. To je ono što modne izložbe čini tako uspešnim. Ali to se ne radi". Međutim, ako ste Kardašijan u današnje vreme, onda to možete. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas