Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САМООЦЕЊИВАЊЕ

Ако се ОВАКО понашате пре ћете се ПРЕХЛАДИТИ!

Повећан ризик хватања вируса прехладе није био због инфекције.

1606047160_Depositphotos_16276245_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

У америчкој студији која је проучавала везу између здравља и имунитета у којој су људи сами давали мишљење о томе како се осећају, научници су показали да сте, ако сте уверени да вам здравље баш и није добро, осетљивији на инфекције и чешће се разболите.

Лекари би требало да питају пацијенте да сами оцене своје здравље на почетку прегледа. Тако сугеришу закључци студије, објављене у часопису Псyцхосоматиц Медицине.

Прочитајте још: ЦВЕКЛА јача имунитет, али добра је и због ОВОГА!

Научници су одабрали 360 здравих одраслих особа, узраста од, у просјеку, 33 године, који су сами оцењивали своје здравље. Сваки учесник бирао је између: одлично, врло добро, добро, задовољавајуће и лоше. Нико није дао задњи одговор, а само је 2 посто одговорило задовољавајуће.

Волонтери су били изложени вирусу прехладе и проматрани пет дана. Трећина пацијената добила је прехладу.

Самооцењивање здрвља
Психолози са Универзитета Царнегие Меллон показали су да самооцењивање здравља одраслих пацијената узраста од 18 до 55 година може бити показатељ вероватноће хоћемо ли се разболети. Самооцењивање здравља је индикатор који се користи да особа сама може дати оцену свог општег здравственог стања.

Пацијенти који су своје здравље означили оценама врло добро, добро и задовољавајуће дупло су више добили вирус него они који су изјавили да им је здравље одлично.

Прочитајте још: Број МЛАДЕЖА на кожи показатељ је ризика за појаву МЕЛАНОМА

Према научницима, повећан ризик хватања вируса прехладе није био због инфекције, него због повећане вероватноће објективних знакова кад се болест развила. Варијабле као лош начин живота, високи стрес, негативне емоције и социјално економски фактори нису се узимали у обзир.

За Шелдона Коена, водитеља студије, објашњење за везу између самосталног оцењивања здравља и осетљивости на инфекцију могу бити лични утисак, осећај, дифузни симптоми или дисфункција у имунолошком систему који упозоравају да нешто није у реду и пре појаве клиничких симптома.

Прочитајте још: Какве ПОСЛЕДИЦЕ корона оставља на мозак?!

То су ствари које ми сами знамо о себи и свом телу, а које лекар не може да види. Ова студија је једна од првих која указује да су људи у стању да предвиде како ће њихов имунолошки систем одговорити на вирусе и друге здравствене ризике и помаже разумевању биолошких механизама везе између болести и самосталног оцењивања здравља.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas