Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БОДЉИКАВЕ ЛЕПОТИЦЕ

Заштитите своје кактусе, јер ако крену да бујају и расту - лоше је и брзо ће увенути

Сукуленти су се овог пролећа због топле зиме пробудили раније, али уз правилну негу не значи да неће цветати

Dvakaktusa.jpg
Фото: А.М.
Oglas

Одавно је дошло време да се скину "капутићи" са кактуса, јер више нема опасности од неочекиваног мраза. Кактуси су се увелико пробудили и време је за пролећну негу која почиње првим заливањем.

Прочитајте још: Да бисте имали лепе руже, обавезно их почетком пролећа орежите и урадите ВЕРТИКУЛИРАЊЕ

Зашто не цветају?
Кактуси морају да током године доживе неколико хладних месеци. Морају да се "охладе", али не и да се смрзну. Без зиме неће цветати.

Сукуленти зиму треба да проведу на хладном, али заштићени од мраза. Иделно место је застакљена тераса на којој температура не пада испод нуле и која има доста светлости. За сваки случај, савесни власници кактуса своје љубимце умотавају у новине или кесе како би нежан корен заштитили од смрзавања. Сада је време да се са њих свака врста заштите дефинитивно скине.

Скините заштиту
Фото: А. М.

Зима у топлој соби

Добро је познато да је кактусима неоходно да проведу неколико месеци на хладном, јер зимски сан подстиче цветање. Најгоре место на којем сукулент може да презими је топла соба. На таквом месту неконтролисано почиње да расте у висину, што власника прво обрадује колико "лепо напредује", а затим схвати да је изгубио облик и после деформације се осушио.

Дакле, недостатак зимских месеци је главни разлог зашто многи кактуси не цветају. Уколико се заливају средствима  која подстичу цветање кактуси ће се брзо уморити и увенути.

Пролећна нега

Два правила
1. Када пожелите да залијете кактус, свакид руги пут одустаните.2. Кактус који споро напредује, најбоље напредује.

Пролеће и јесен су време када се кактуси пресађују искључиво у случају да је биљка прерасла саксију или је посуда пукла. Нова посуда треба да буде за само један број већа, а земља мора да садржи кварцни песак. На дно саксије мора да се постави дренажни слој од шљунка или глинених крхотина. Кактуси боље напредују у мањој посуди, са скромним заливањем и без прихране.

Прочитајте још: "Трава која враћа младост" постоји у Русији и Србији, позната је из времена Владимира Великог, а сада помаже код неплодности

На балкон или у башту кактуси се износе у априлу. Међутим, велика опасност је прво пролећно сунце које, уколико је директно, може да оштети месо сукулента.

Кактуси се зими не заливају, а током топлих дана то треба чинити једном недељно. Не воле влагу, али ни директно сунце. Идеално место за сукуленте има доста светла, али не и директно сунце.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas